5 važnih pregleda koje svaka žena treba da obavi da bi ostala zdrava: Tvrdi ginekolog

Ginekolog otkriva 5 važnih pregleda koje svaka žena treba da obavi da bi sačuvala zdravlje.

Lepi & Zdravi
5 važnih pregleda koje svaka žena treba da obavi da bi ostala zdrava: Tvrdi ginekolog
Foto: Shutterstock

Oktobar je u svetu priznat kao mesec borbe protiv raka dojke i posvećen je podizanju svesti o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti. Tema onkologije je sada aktuelnija nego ikada. Pravovremeno otkrivanje patologije igra ključnu ulogu u uspešnom lečenju ove bolesti.

Jakimčuk Jarina Vladimirovna, akušer-ginekolog u Federalnom naučnom i kliničkom centru Federalne medicinsko-biološke agencije Rusije, govorila je o tome koje testove žene treba da se podvrgavaju godišnje i ako se pojave bilo kakvi znaci, treba odmah da se konsultuju sa lekarom.

ginekolog
foto: Shutterstock

Koje vrste raka se najčešće dijagnostikuju kod žena?

Borba protiv raka je važan zadatak savremenog zdravstvenog sistema. Posebno u kontekstu brzog porasta prevalencije raka kod žena.

Prema statistikama, oko 33% pacijenata sa dijagnozom raka su žene koje su suočene sa razvojem raka reproduktivnih organa. Ovo ukazuje na značaj i važnost poklanjanja velike pažnje zdravlju žena i prevenciji raka.

Koji se karcinomi najčešće dijagnostikuju kod žena:

Rak dojke je na prvom mestu. Ovo je najčešći tip raka među pacijentima širom sveta. Pravovremeno otkrivanje patologije povećava šanse za uspešno lečenje nekoliko puta. Ali vrlo često se bolest otkriva u kasnijim fazama razvoja, što otežava proces lečenja. Zato se značaj redovnih preventivnih pregleda ne može preceniti. Promovisanje metoda prevencije raka dojke kod žena starijih od 18 godina ima značajan uticaj na smanjenje mortaliteta od ove bolesti.

Pregled, Doktor, Ginekolog
foto: Shutterstock

Druga najčešća patologija raka kod pacijenata je rak endometrijuma (rak materice). Ova bolest se najčešće razvija kod pacijenata u postmenopauzi. Međutim, postoje klinički slučajevi otkrivanja bolesti kod mlađih žena. Prekomerna težina, gojaznost, genetika, hormonska neravnoteža su glavni uzroci ove patologije. Prvi simptom koji bi vas trebao upozoriti je neobičan vaginalni iscedak i krvarenje iz materice. Rano otkrivanje raka materice povećava verovatnoću uspešnog ishoda.

Rak grlića materice zatvara tri najčešća oboljenja od raka među pacijentima. Ovu bolest izaziva HPV (humani papiloma virus). Ali bolest se može sprečiti. Da biste to uradili, preporučuje se redovno podvrgavanje citološkom skriningu (Papa test) i vakcinaciji. Ali uprkos poznatim merama za prevenciju bolesti, ona i dalje ostaje jedan od glavnih uzroka smrti pacijenata usled razvoja raka.

Ginekolog
foto: Shutterstock

Nažalost, napori savremene medicine i zdravstva ne mogu uticati na prevalenciju raka reproduktivnih organa kod žena. I ovo još jednom naglašava potrebu da se pacijenti informišu o mogućim faktorima rizika, znacima i metodama za ranu dijagnozu raka.

Koje testove treba uraditi godišnje da bi se blagovremeno identifikovali procesi koji prethode onkologiji?

Redovni preventivni pregledi igraju važnu ulogu u blagovremenoj identifikaciji procesa koji prethode razvoju raka reproduktivnih organa. Godišnji pregledi omogućavaju identifikaciju različitih prekanceroznih stanja, čvorova i neoplazme u početnim fazama.

Ispitivanje mora biti sveobuhvatno. Najčešće uključuje metode za dijagnozu stanja mlečnih žlezda i organa reproduktivnog sistema, kao što su:

ginekolog
foto: Shutterstock

Papa test (citološki bris) . Analizu vrši ginekolog tokom ginekološkog pregleda. Ova studija vam omogućava da otkrijete atipične ćelije na grliću materice, što može signalizirati prisustvo prekanceroznih promena ili čak razvoj onkologije u ranim fazama.

HPV test . Prilikom analize rezultata studije, lekar posebno gleda na prisustvo onkogenih sojeva humanog papiloma virusa. Na kraju krajeva, HPV je glavni uzrok raka grlića materice. Rano otkrivanje infekcije vam omogućava da na vreme preduzmete neophodne mere kako biste sprečili pojavu raka. Pored toga, vakcinacija protiv humanog papiloma virusa takođe štiti od infekcije. Ali ni kod vakcinacije pregledi se ne mogu zanemariti.

Pregled dojki je još jedan važan metod za dijagnozu zdravlja žena. Ultrazvuk mlečnih žlezda i mamografija mogu otkriti patološke promene u tkivima i neoplazme već u početnim stadijumima, što može signalizirati rak dojke. Ultrazvuk je pogodnija dijagnostička metoda za žene mlađe od 40 godina ili u slučajevima kada se mamografija iz ovih ili onih razloga ne može uraditi. Mamografija je indikovana pacijentima starijim od 40 godina, što je povezano sa najvećom informativnošću ove metode istraživanja za žene ove starosne grupe.

ginekolog, doktor
foto: Shutterstock

Još jedna važna studija za sprečavanje progresije raka reproduktivnih organa kod žena je ultrazvuk karlice. Ova studija se preporučuje da se sprovodi najmanje jednom godišnje. Ultrazvuk može otkriti neoplazme karličnih organa. Ovo je siguran, visoko informativan metod pomoću kojeg lekari mogu identifikovati patološke promene u telu materice, jajnika i drugih karličnih organa žene u početnim fazama razvoja.

Ovo je lista obaveznih studija koje se preporučuju svakoj ženi da se podvrgne ranom skriningu za rak. Ako je potrebno ili ako postoje faktori rizika za rak, lekar može propisati dodatne dijagnostičke metode. Na primer, test krvi za tumorske markere. Sa razvojem raka dojke, jajnika i materice, nivo ovih specifičnih supstanci u krvi raste.

Na primer, određivanje koncentracije CA-125, He4 može biti korisno ako se sumnja na rak jajnika.

Periodični pregledi i posete ordinaciji ginekologa su ključ za rano otkrivanje patoloških procesa i prevenciju razvoja karcinoma kod žena.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs