Danijela je nakon silnih pregleda saznala da ima rak grlića materice "Osetila sam samo jedan simptom i bilo mi je čudno"

Danijela Stanković je nakon silnih ginekoloških pregleda, saznala da imam rak grića materice, a sada za sve žene ima važnu poruku.

Lepi & Zdravi
Danijela je nakon silnih pregleda saznala da ima rak grlića materice "Osetila sam samo jedan simptom i bilo mi je čudno"
Foto: Privatna Arhiva

Rak grlića materice je opaka bolest koja predstavlja veliki javnozdravstveni izazov. Oko 1.500 žena u Srbiji svake godine dobije dijagnozu raka grlića materice, a 700 umre od ove bolesti. Stručnjaci apeluju na važnost preventivnih ginekoloških pregleda, jer rano otkrivanje bilo kakve promene na grliću, može biti od velikog značaja za dalje i uspešno lečenje.

Danijela Stanković je uspešna, mlada žena i preduzetnica. Ima 33 godine i veliki uticaj na društvenim mrežama. Nije ni slutila da će taj uticaj danas koristi kako bi razvila svest o važnosti preventivnih ginekoloških pregleda. Nakon brojnih pregleda i iščekivanja, Danijela je saznala da ima rak grlića materice.

Ova hrabra žena, govorila je za Stil i podelila svoje iskustvo, u nadi da će motivisati ostale žene i podstaknuti ih da se više posvete sebi i svom zdravlju.

Danijela Stanković
foto: Privatna Arhiva

1. Da li ste redovno išli na ginekološke preglede?

- Išla sam na 6 meseci do godinu dana, ali nikada ništa nije ukazivalo na problem, sem 2 mala mioma na početku.

2. Koliko godina ste imali kada ste otišli na pregled na kojem ste saznali da "nešto nije u redu"?

- Sa 31 godinu sam saznala da imam miome na materici, ali po tadašnjoj doktorki, nije bilo ništa alarmantno.

Danijela Stanković
foto: Privatna Arhiva

3. Da li ste osetili neke simptome pre nego što ste otkrili da imate rak? I da li su simptomi bili okidač da odete na pregled?

- Što bi moj lekar rekao, rak ne boli. Ali ja sam zbog bolova u desnom jajniku, koji je bio jako probadajuci i sve učestaliji otišla da se pregledam na još nekom mestu. Bilo mi je nemoguće da 2 mala mioma daju takve bolove... Međutim, kako sam otišla po još mišljenja, saznala sam užasne stvari, a to je predkancerogeno stanje, miomi kojih ima dosta više i endometrioza na materici...

4. Koliko dugo je trajao proces - od prvog pregleda gde je primećeno da "nešto nije u redu", do trenutka kada ste saznali da imate rak?

- Zahvaljujuci mom Dr Nikoli Miticu iz KBC Dragiša Mišović, veoma brzo, jer sam po dolasku u KBC Dragiša Mišović imala prvu intervenciju, gde je po njegovom nalogu, urađena biopsija koja je na kraju rezultirala rakom u ranom začeću, na samom startu, jer sam došla na vreme.

Danijela Stanković
foto: Privatna Arhiva

5. Kako ste reagovali kada ste saznali da imate rak?

- Ovo je vest na koju apsolutno niko nijednog momenta ne može da bude spreman, međutim, imala sam sreće da sam imala oko sebe sjajne ljude i predivnu sestru Snežanu Apostolovski, koja je u dogovoru sa doktorom, meni zakazala kontrolu, koja je zapravo bila saopštenje. Uhvatila me za ruku i na najbolji i najblaži način saopštila, sa doktorom... U tom mometu mi se doslovno srušio ceo svet, osetila sam zujanje u ušima, pritisak, ali sam onda samo stegla zube i shvatila da od plakanja i razmišljanja nemam ništa, i da ne pristajem ni na šta drugo sem na borbu.

Danijela Stanković
foto: Privatna Arhiva

6. Da možete da vratite vreme, da li biste uradili nešto drugačije?

- Da mogu da vratim vreme, sigurno bih uradila opet isto, samo se ne bih stidela da li je ginekolog muško ili žensko. Išla bih na redovne ginekološke preglede, jer samo na vreme što je, može da se reši, a ja sam dobila šansu koju ne dobije jako veliki broj žena.

7. Koja je Vaša poruka svim devojkama/ ženama?

- Poruka koju delim mesecima, budite sebi važne i redovno se pregledajte.

Danijela je hrabro zakoračila u jedno od najvažnijih životnih borbi, a mi joj šaljemo veliku podršku, kao i drugim ženama koje se suočavaju sa ovim problemima. Niste same!

Bonus video:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs