Svi prvo pomisle na alkohol, ali ovih 5 namirnica oštećuju jetru još više: Unosimo ih olako, a zapravo nas razaraju

Kada je jetra u pitanju, svi pomisle da je alkohol glavni krivac za oštećenje, međutim, ove namirnice štete više ako se stalno konzumiraju.

Medicina
Autor:
Svi prvo pomisle na alkohol, ali ovih 5 namirnica oštećuju jetru još više: Unosimo ih olako, a zapravo nas razaraju
Foto: Shutterstock

Kada se pomene oštećenje jetre svi prvo pomisle na alkohol. Međutim, to je samo jedan od uzroka. Ogroman faktor rizika za tu prorodnu laboratoriju u našem organizmu jesu brojne loše navike - od gojaznosti i konzumiranja previše šećera, do problema prouzrokovanih prevelikim količinama vitamina A.

Jetra je vitalni organ koji obavlja više od 500 telesnih funkcija, uključujući filtriranje krvi i detoksikaciju tela, piše "Srećna".

Stručnjaci izdvajaju pet loših stvari koje je bukvalno uništavaju.

Jetra
foto: Shutterstock

Štetnost prekomerne konzumacije šećera

Previše šećera može dovesti do nakupljanja masti u jetri, što može uzrokovati bolest jetre. Istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru čak i ako nemate višak kilograma.

Višak kilograma i masna jetra

Gojaznost, posebno kod osoba srednjih godina ili pacijenata s dijabetesom, može dovesti do nakupljanja dodatne masti u jetri, što može dovesti do ciroze jetre.

Problemi sa vitaminom A

Iako je vitamin A neophodan za telo, uzimanje prevelikih doza putem suplemenata može izazvati probleme s jetrom. Stručnjaci preporučuju unošenje vitamina A kroz konzumaciju svežeg voća i povrća.

Jetra, žena, Devojka
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Štetnost paracetamola

Prekomerna upotreba paracetamola može nepovoljno da utiče na jetru. Važno je da pažljivo pratite uputstva za doziranje kako bi se izbegle potencijalne štetne posledice.

Opasne trans-masti

Unos trans-masti treba svesti na minimum, budući da povećavaju nivoe "lošeg" holesterola i stvaraju rizik od koronarne bolesti srca. Ishrana bogata trans-mastima može biti štetna po zdravlje jetre.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs