Ovo su simptomi bolesti jetre koja se najteže otkriva: Razara organ, a uzrok su biljni čajevi, suplementi i razni lekovi

Sagovornica portala eKlinika naglašava da je najbolja prevencija toksičnog oštećenja jetre pravilna uravnotežena ishrana, bez nepotrebne konzumacije suplemenata i biljnih preparata za različite nedefinisane zdravstvene tegobe.

Lepi & Zdravi
11:30h
Ovo su simptomi bolesti jetre koja se najteže otkriva: Razara organ, a uzrok su biljni čajevi, suplementi i razni lekovi
Foto: Shutterstock

Jetra je jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu i ima brojne bitne funckije bez kojih metabolizam ne može dobro da funkcioniše, kao što su: detoksifikacija, odlaganje glikogena i proizvodnju proteina krvi, takođe, proizvodi žuč, koja je važna prilikom varenja. Jedno od najčešćih, a neprimetnih oboljenja ove žlezde je toksični hepatitis.

Naime, označava širok spektar različitih kliničkih oblika oštećenja jetre, izazvanih upotrebom lekova, biljnih preparata i suplemenata. Ovaj klinički entitet beleži se iz istih razloga i u pedijatrijskoj populaciji, navode stručnjaci. Toksično oštećenje jetre nije uvek praćeno simptomima.

I težina bolesti je različita, kod nekih pacijenata sve prođe bez većih oštećenja jetre, s tim što je moguće da u najozbiljnijim slučajevima jedini spas za pacijenta bude transplantacija jetre. Alkohol nije, kako se pogrešno veruje, isključivi krivac za ovu bolest. Do toksičnog hepatitisa mogu da dovedu i neki biljni čajevi, navode stručnjaci.

Suplementi
foto: Shutterstock

– Pored razlike u učestalosti u različitim regijama sveta, postoje razlike i u etiološkim faktorima koji su povezani sa toksičnim osujećenjem jetre. U zapadnim zemljama, to su pre svega, acetoaminofen (lekovi za olakšavanje bolova), antibiotici, kao i različiti suplementi. U zemljama dalekog istoka su to antituberkulotici (lekovi u terapiji tuberkuloze), ali i tradicionalni narodni lekovi i preparati. Tačne podatke o ovom oboljenju u Srbiji nemamo, s tim pre što kliničari evidentiraju samo klinički manifestna toksična oboljenja jetre koja se zbrinjavaju u bolničkim uslovima. Međutim, imajući u vidu da veliki broj toksičnog oštećenja jetre prolazi asimptomatski, bez tegoba, već samo sa porastom enzima jetre, to jest transaminaza, verujem da je taj broj sigurno veći – kaže za portal eKlinika infektolog – hepatolog profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Ksenija Bojović.

Neće svi imati isti simptome bolesti

Spektar kliničkih manifestacija ovog oboljenja je širok. Kod nekih osoba beleži se samo porast vrednosti enzima jetre u laboratorijskim nalazima bez bilo kakvih subjektivnih tegoba, takozvani asimptomatski transaminazitis. Kod pojedinih pacijenata moguće je da dođe do akutne upale jetre, holestazne bolesti jetre, hroničnog hepatitisa, pa sve do akutnog popuštanja jetre sa mogućim fatalnim ishodom, objašnjava dr Bojović.

Jetra, Bol, Žena
foto: Shutterstock

– Pojedini pacijenti imaju tegobe koje su u skladu sa akutnom upalom jetre kao što su mučnina, malaksalost, povraćanje, pa sve do vrlo teških stanja sa poremećajem stanja svesti, žutilom, kao u stanjima akutnog popuštanja jetre. Svakako, najveći broj toksičnih oštećenja jetre prolazi pod slikom asimptomatskog transaminazitisa i/ ili blagog ili težeg akutnog oštećenja jetre – dodaje prof. dr Bojović.

Ova bolest nije isključivo posledica konzumacije alkohola

Kada se govori o faktorima rizika pogrešno je mišljenje koje ovu bolest dovodi isključivo u direktnu vezu sa upotrebom alkohola.

– Iako se najčešće toksični hepatitis povezuje sa prekomernom konzumacijom alkohola, treba naglasiti da u užem smislu, pod terminom toksičnog oštećenja jetre podrazumevamo oštećenje jetre nastalo upotrebom drugih lekova, suplemenata, biljnih preparata, preparata za povećanje mišićne mase, preparata za mršavljenje narodnih lekova, eliksira i sličnih proizvoda. Svedoci smo rastuće upotrebe različitih pomoćnih sredstava za različite indikacije i stanja, iako za mnoge od njih nije poznat tačan sastav. Moguće su i štetne posledice zbog interakcije pomoćnih sredstava i drugih lekova – navodi dr Bojović.

Jetra
foto: Thinkstock

Koji je najčešći uzrok toksičnog hepatitisa?

Prof. dr Ksenija Bojović kaže da je najčešći uzrok toksičnog oštećenja jetre lek protiv bolova – acetaminofen. Doktorka ističe da je toksično dejstvo ovog leka na jetru dozno zavisno. Drugim recima, oštećenje jetre nastaje posle upotrebe većih doza acetaminofena.

– Važnu grupu lekova koji izazivaju toksično oštećenje jetre čine medikamenti za lečenje tuberkuloze, zatim antibiotici, antilipemici. Važno mesto zauzimaju i biljni preparati i suplementi ( za uvećanje mišićne mase, za mršavljenje i slično) koji takođe mogu da dovedu do toksičnog oštećenja jetre. Ne smemo zaboraviti i konzumaciju gljiva koje mogu da budu uzrok fatalnog oštećenja jetre. Uprkos merama intenzivnog lečenja, često se ovi slučajevi završe smrtnim ishodom – objašnjava dr Bojović.

Kako se dijagnostikuje toksični hepatitis?

Dr Bojović napominje da dijagnoza toksičnog oštećenja jetre nije jednostavna i da se bazira na razmatranju svih drugih potencijalnih uzroka oboljenja jetre, kao što su, pre svega, virusne infekcije jetre, autoimuna oboljenja i slično.

– Međutim, važna je dobra anamneza, lekar kada pred sobom ima osobu sa oštećenjem jetre mora insistirati na podacima o upotrebi lekova, suplemenata, pomoćnih sredstava i drugih preparata. Svako ko želi i namerava da koristi neke pomoćne preparate i suplemente koji su široko dostupni i u slobodnoj su prodaji, treba prethodno da se konsultuje sa nadležnim lekarom koji će proveriti sve potencijalne interakcije nekog od navedenih sredstava sa redovnom terapijom koju osoba možda uzima, i dati savet da li je bezbedno uzimanje ovih preparata ili nije – ističe prof. dr Ksenija Bojović.

Rak jetre, Jetra
foto: Shutterstock

Kako se leči?

U situaciji kada, ipak, na kraju dođe do bolesti, doktori pre svega savetuju prestanak upotrebe leka, preparata, suplementa, koji je doveo do toksičnog oštećenja jetre.

– Potom se primenjuje simptomatska i suportivna terapija u zavisnosti od kliničke prezentacije toksičnog hepatitisa. Napominjem, da je u većini slučajeva oštećenje jetre reverzibilno, nakon par meseci jetra se može u potpunosti oporaviti, ali postoje situacije kada jedino hitna transplantacija jetre može da bude rešenje, kao u slučajevima akutnog popuštanja jetre, kod trovanja acetaminofenom ili nekim gljivama – ističe prof. dr Bojović.

U pokušaju da leče na „svoju ruku“ pojedini pacijenti često koriste različita alternativna sredstva.

– Poznato je da neki od njih možda mogu da dovedu do privremenog poboljšanja pojedinih simptoma ili tegoba, kao sto je na primer žutilo kože, ali u krajnjem ishodu njihova konzumacija više šteti i može doprineti težem dodatnom oštećenju jetre. Zato je najbolje u slučaju toksičnog oštećenja jetre zatražiti pomoć stručnjaka, hepatologa koji će preduzeti sve potrebne mere lečenja – upozorava dr Ksenija Bojović i dodaje:

-Svako ko želi i namerava da koristi neke pomoćne preparate i suplemente koji su široko dostupni i u slobodnoj prodaji, treba prethodno da se konsultuje sa nadležnim lekarom koji će proveriti sve potencijalne interakcije nekog od navedenih sredstava sa redovnom terapijom koju osoba možda uzima i dati savet, da li je bezbedno uzimanje ovih preparata ili nije – kaže infektolog – hepatolog prof. dr Ksenija Bojović

(Danijela Tadić)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Jetra