Svake godine jaja farbam samo u lukovini. Osim toga što je to najjednostavniji i najprihvatljiviji metod za svaku zaposlenu ženu, ovo je i najzdraviji metod farbanja jaja za Vaskrs.
Uvek sam se razmišljala koju tehniku farbanja da koristim, koliko dugo da se jaja kuvaju, a da ne popucaju, a onda mi je baka rešila ovu dilemu za vek vekova.
Saveti za savršeno išarano i skuvano vaskršnje jaje:
- Jaja prvo dobro operite od prljavštine.
- Uzmite prozirne čarape pa nogavice isecite na debljinu od 15ak centimetara.
- Na svako jaje stavite skvašenu travku (jer će tako najbolje da se prilepi za jaje), pa jaje pažljivo umotajte u čarapu i čvrsto zavežite konac.
- U pojedine čarape možete da stavite i zrna pirinča, ili seckanu lukovonu.
- Tako umotano jaje stavite u šerpu koju ste bogato napunili lukovinom.
- Svako jaje pažljivo ušuškajte lukovinom, a onda šerpu nalijte hladnom vodom da čitav sadržaj ogrezne.
- U tu vodu stavite kašiku soli i kašiku alkoholnog sirćeta.
- Stavite šerpu na ringlu, na laganu vatru i pustite da se voda i jaja zagrevaju. Kada vidite da voda ključa, ostavite sve da vri oko 10 minuta.
- Isključite ringlu, sklonite jaja sa vatre i ostavite ih u vodi do sutra ujutru ili do večeras.
- Svako jaje pažljivo izvadite i prebrišite krpom, a potom premažite uljem.