ŠTA RADITI KAD DETE NEĆE DA JEDE? Naše bake su to rešavale veoma jednostavno, dr Rajović objašnjava gde roditelji GREŠE

Mnogi se pitaju šta raditi kad dete neće da jede, a doktor Ranko Rajović objasnio je na koji način rešiti problem.

Porodica
Autor:
ŠTA RADITI KAD DETE NEĆE DA JEDE? Naše bake su to rešavale veoma jednostavno, dr Rajović objašnjava gde roditelji GREŠE
Šta raditi kad dete neće da jede, Foto: Printscreen/youtube

Proces vaspitanja dece nije jednostavan, a roditelji često prave greške koje ih kasnije mogu skupo koštati. Nedavno se povela polemika oko toga zbog čega su današnje generacije bahate i ko je tome krivac. Gotovo svi su se složili da su roditelji odgovorni za ponašanje deteta, što je negde i logično.

Takođe, dosta roditelja ima problem sa decom jer neće da jedu, te nije retkost da vidimo kako majka ide za detetetom noseći hranu i jureći ga da bi nešto pojelo. Stručnjaci su se složili oko toga da roditelji greše kada dete animiraju telefonom za vreme obroka, smatrajući da dete treba da se fokusira na hranu, a ne na drugi sadržaj.

Ranko Rajović
foto: Printscreen/youtube/ 4U pharma

Dr Ranko Rajović gostovao je u podkastu kod Milana Strongmana i otkrio na koji način bi roditelji trebalo da postupaju u situacijama kada njihovo dete odbija da jede, te ispričao kako su to radile naše bake.

- Dete mora da gleda u hranu dok jede, da misli tom žvakanju. Zašto? Jer ako ga naučimo da jede uz 5 minuta, 10, ono će to tražiti još više. To roditelji rade, jer im olakšava posao - ističe doktor.

On je objasnio na koji način su ranije roditelji disciplinovali decu i šta se dešavalo ukoliko bi dete odbijalo da jede. Naime, ranije, kada bi dete zakasnilo na ručak, bake bi im dale ono što je ostalo, te detetu sledeći put ne bi palo na pamet da odbije obrok na vreme.

- Neka se roditelji sete. Ako dete neće da jede, neće mu ništa biti. Danas roditelji često "Jao, molim te uzmi još jedan zalogaj", pa mama trči po kući sa kašikom. Mi kad smo bili mali, neka se roditelji sete, mi često nismo dolazili n ručak ili na užinu jer smo se igrali. Mi smo preskakali obroke i ništa nam ne fali, a naše dete mora sve po redu u određeno vreme. Ako neće da jede, nema veze, ješće kad ogladni - neće mu ništa biti. Kad ogladni, videćete kako će da pojede sve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs