Saveti stručnjaka

DR BILJANA MARJANOVIĆ PORUČUJE: Očistite organizam OVAKO i neće vas pratiti nadutost, bolovi u mišićima i kostima

Prim. dr Biljana Marjanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Medigroup, ekspert za akupunkturu i zdravu ishranu savetuje da prionete na posao, jer višak otrova uzrokuje brojne probleme.

Saveti stručnjaka
Autor:
DR BILJANA MARJANOVIĆ PORUČUJE: Očistite organizam OVAKO i neće vas pratiti nadutost, bolovi u mišićima i kostima
Dr Biljana Marjanović, Foto: Privatna Arhiva

Dugo sedenje i stajanje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, posebno sada kada idemo sa slave na slavu i prejedamo se, ali i stres nisu faktori rizika samo za pojavu gojaznosti. Oni izazivaju i spazam mišića, kostobolju, išijas, spondilozu, zakrivljenost kičme...

Nastale degenerativne promene ne mogu se revitalizovati u potpunosti, ali se dalje propadanje može zaustaviti vežbama i fizikalnom terapijom, uz unošenje namirnica na zdrav i umeren način.

- Fizička aktivnost zaista je neodvojiva od zdravog načina života, ali da bi se rešili većih muka i da bi se otrovi iz naših tkiva koji gađaju sve organe, pa i mišiće i kosti, uspešno eliminisali, moramo se potruditi da redukujemo način ishrane: smanjimo unos industrijski prerađene, brze hrane, one koja je puna štetnih aditiva i unosimo namirnice koje naše telo može da iskoristi na pravi način. To će nam ujedno olakšati varenje, otkloniti nadimanje, grčeve u stomaku... - poruka je čitaocima Stila prim. dr Biljane Marjanović.

Krvne grupe, Krvna grupa, Hrana
foto: Shutterstock

Šta konkretno treba da uradimo da bismo držali telo u balansu?

- Svako ko ima mogućnosti fizičke aktivnosti treba da sprovodi napolju, tamo gde pluća mogu da se napune svežim vazduhom. Važno je i da unosimo dva litra tečnosti dnevno, ali da se manemo zaslađenih i gaziranih pića, bezbroj kafa; u tanjir stavimo prirodne i raznovrsne namirnice koje sadrže vitamine i minerale, visokokvalitetne proteine, zdrave esencijalne masti.

Kakve rezultate možemo da očekujemo?

- Kad je reč o vežbanju, ono će ojačati skelet i mišiće. Putem znojenja izbacuju se toksini, ubrzavaju se krvotok i rad srca, podstiče metabolizam. Rezultati, međutim, neće biti vidni ako stalno navaljujemo na hranu koja će se deponovati u masne naslage. Osećaj nelagode, umora, težine i bola u tom slučaju i dalje će nas pratiti.

Znači, treba da otpočnemo dijetu.

- Ima ih puno, ali ne smemo da ih otpočinjemo samoinicijativno, bez konsultacija s lekarima i nutricionistima.

Da li ipak, za početak, možemo sami sebi da pomognemo?

- Prirodna detoksikacija je svakome dostupna, čistača organizma ima u obilju na našim pijacama. Dakle, treba jesti voće i povrće, a kada koristimo meso - najbolje je da bude kuvano, a ne prženo, s mnogo dodatnih masnoća.

Koje čistače organizma još treba da uvrstimo?

- Pre svega, treba redovno da doručkujemo nakon obavljenih jutarnjih vežbi, da tokom dana imamo češće, ali manje obroke. Oni treba da podrazumevaju sveže salate od sezonskog povrća, integralni hleb bez pivskog kvasca koji i sami lako možemo da napravimo jer je dosta skup u prodavnicama. Poželjno je i da češće koristimo sirovi beli luk, đumbir, kim, ljute papričice, kisele i slatke jabuke, južno voće - sve ono što ne pomera pH ravnotežu u organizmu. To su i nerafinisana ulja, integralni pirinač, ovas, ječam, namirnice koje ne sadrže obilje šećera, brašna, soli.

Keto dijeta, Hrana, Jelovnik
foto: Shutterstock

Kako sve to pravilno da spojimo da bi imalo efekta?

- Ne preporučujem mešanje previše namirnica, najbolje se pokazuju jednostavni obroci. Ne bi bilo loše ni odmoriti stomak, mišiće i kosti makar jedan dan u nedelji unosom čorbe od povrća, salata s jabukovim sirćetom, sveže ceđenim sokovima. Zeleniš, cvekla, paprika, crni i beli luk neka sada najčešće budu na stolu, a kada uzmete obrok, nemojte odmah da se napijete i da pojedete neku voćku. Nju konzumirajte za užinu.

Kod nekih sam pomen ovog "siromašnog" jelovnika izaziva nervozu.

- Konzumiranje orašastih plodova utoliće glad. Bademi, seme bundeve, lana i suncokreta takođe se preporučuju i treba da se nađu u svakodnevnoj ishrani jer povoljno utiču na ceo organizam.

Da li i koje biljne čajeve je poželjno da koristimo?

- Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, biljni čajevi su takođe poželjni jer, bez obzira na svoje specifičnosti, imaju i funkciju čišćenja organizma. Recimo, visok sadržaj antioksidansa ima zeleni čaj, a ne bi bilo loše da čaj od đumbira zameni jutarnju kafu, podići će vam energiju. To će učiniti i čaj od koprive: em čisti organizam, em se odlično slaže sa zdravim grickalicama koje smo pomenuli.

A inače, kako sve darovi prirode mogu da vam pomognu?

- Osim što su odlični detoksikatori, mogu da ublaže muke onima koji boluju od kostobolje. Savetujem im da samelju 250 g oraha i pomešaju sa četiri kašike meda. Treba četiri puta dnevno da uzmu po jednu kašiku, a lakše će kliziti niz grlo ako se doda malo limunovog soka. Nejasne bolove u donjem delu leđa oteraće gavez, a ako su razlog tegoba problemi s gastrointestinalnim traktom - lincura, maslačak, aloja poboljšaće varenje i rešiti nas zatvora, nadimanja ili grčeva. Ne zaboravite, sve je povezano! Kad imamo grčeve, onda se savijamo, pa uz creva stradaju i kučma i mišići.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs