ZAŠTO JE VAŽAN VITAMIN A? Neophodan je za celokupno zdravlje, a kako znati da ga je premalo ili previše u organizmu

Vitamin A veoma je važan za mnoge funkcije u organizmu, a u nastavku teksta saznajte u kojoj hrani ga ima najviše i za sta je sve dobar.

Fitnes & Nutricija
16:47h Autor:
ZAŠTO JE VAŽAN VITAMIN A? Neophodan je za celokupno zdravlje, a kako znati da ga je premalo ili previše u organizmu
Zašto je važan vitamin A?, Foto: Shutterstock

Vitamin A je važan nutrijent koji je topljiv u mastima, odnosno u uljima, a u organizmu igra važnu ulogu. Vitamin A dolazi u dva oblika, kao retionid (retinol) koji se nalazi u životinjskim proizvodima i kao beta-karoten koji dolazi iz biljaka.

Najviše vitamina A ima u džigerici, mleku, mlečnim proizvodima, maslacu, žumancima i ribi, ali i u brojnom voću i povrću. Nedostatak vitamina A uzrokuje noćno slepilo, a nedostaci se mogu primetiti po promenama na koži.

Vitamin A nalazi se u mleku, mlečnim proizvodima i jajima
Vitamin A nalazi se u mleku, mlečnim proizvodima i jajima foto: Shutterstock

Iako ima mnoge prednosti, ako se uzima u obliku suplementa, može da se unese i u prevelikoj količini u organizam i tada izaziva trenutne promene, ali i neke trajnije.

Zašto je dobar vitamin A?

Vitamin A je važan za mnoge funkcije u telu, tako je važan za vid, pogotovo za noćni vid. Osobe kojima nedostaje vitamina A uveče će videti slabije jer oko ne može da im se navikne na tamu.

Osim toga, ovaj vitamin je bitan za normalnu funkciju imunološkog sistema i organa. Uključen je i u proizvodnju i funkcionisanje belih krvnih zrnaca koje uklanjaju bakterije iz krvotoka.

Vitamina A ima i u ribi
Vitamina A ima i u ribi foto: Shutterstock

S druge strane, osobe kojima nedostaje vitamina A će biti podložnije infekcijama i sporije će se oporavljati jednom kada se razbole. Ovaj vitamin igra važnu ulogu za zdravlje kostiju, piše N1.hr.

Vitamin A, kada se uzima u preporučenim količinama pomaže i u trudnoći da se fetus razvija kako treba. Osim toga, vitamin A može da se koristi i kao sastojak krema u obliku retinola pri čemu je dobar za kožu i za akne. Ipak, retinol može uzrokovati osetljivost kože na sunce pa ga je najbolje koristiti uveče pred spavanje.

Vitamin A je odličan za negu kože i smanjenje bora
Vitamin A je odličan za negu kože i smanjenje bora foto: Shuterstock

Dakle, vitamin A je dobar za:

  • vid, posebno za noćni
  • normalno funkcionisanje imunološkog sistema
  • zdravlje kostiju
  • razvoj fetusa
  • tretiranje akni

Nedostatak vitamina A

Kao što je navedeno, nedostatak ovog vitamina može uzrokovati razne probleme.

Osim toga, dugoročno može uticati i na probavu, pojavu autoimune bolesti celijakije, Kronove bolesti ili cistične fibroze.

Ipak, nedostatak vitamina A je redak u zapadnim zemljama, s obzirom na veliki izbor voća, povrća, mesa i ribe kao i raznolike prehrane.

Vitamin A rešava mnoge probleme sa probavom
Vitamin A rešava mnoge probleme sa probavom foto: Shutterstock

Ima li uzimanje vitamina A nuspojave?

Uzimanje vitamina A u prevelikim količinama može imati razne nuspojave za organizam koje će se prvo videti na koži ili u probavi. Preporučene dnevne doze za muškarce su 900 mcg (mikrograma), za žene 700 mcg, a za decu i adolescente između 300 i 600 mcg.

Vitamin A se taloži u telu i kod prekoračenja dnevnih doza može biti opasan.

Simptomi koji se mogu javiti su vrtoglavica, glavobolja, bol u kostima, mučnina i povraćanje, suva koža, promena boje kože, guljenje kože na dlanovima ruku ili tabanima, suva usta ili nos, osetljivost na svetlost.

Prekomeran unos može imati i nus pojave
Prekomeran unos može imati i nus pojave foto: Shutterstock

Ovi simptomi će prestati čim se prestane s uzimanjem suplemenata vitamina A ili krene da se konzumira manje hrane koja sadrži vitamin A.

Ako se vitamin A uzima s nekim drugim lekovima kao što su lekovi za rak, pilule za kontacepciju ili pak lekovi za razrjeđivanje krvi može isto doći do neželjene reakcije. Osobe koje konzumiraju puno alkohola ili imaju bolesti jetre ili bubrega ne smeju da uzimaju vitamin A u obliku suplementa bez prethodne konsultacije s lekarom.

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A se nalazi u različitoj hrani kao što su meso, riba, mleko i mlečni proizvodi ili jaja.

Riba je veliki izvor vitamina A
Riba je veliki izvor vitamina A foto: Shutterstock

Takođe se nalazi i u džigerici, gušćoj jetrenoj pašteti, kozjem siru, maslacu, u povrću kao što su: batat, kelj, šargarepa, sveža slatka crvena paprika, spanać, brokoli, paradajz, u voću: grožđe, mango, lubenica, papaja, nektarine, mandarine, a nalazi se i u žitaricama.

Kako bi se bolje apsorbirao u tielu, uz njega je najbolje jesti dodatnu masnoću kao što je ulje u salati. Osobe koje jedu voće i povrće u normalnim količinama i jedu raznoliko, neće imati problema s nedostatkom ovog vitamina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs