4 NAJVAŽNIJA VITAMINA ZA IMUNITET: Doktor otkriva šta treba da ubacite u ishranu kako biste telo održali zdravim

Dr Džon Mafi navodi da je veoma važno da svako od nas unese dovoljan broj ova 4 vitamina

Saveti stručnjaka
Autor:
4 NAJVAŽNIJA VITAMINA ZA IMUNITET: Doktor otkriva šta treba da ubacite u ishranu kako biste telo održali zdravim
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Imunološki sistem odnosi se na celu vojsku ćelija, hemikalija i procesa koji neumorno rade kako bi zaštitili naše telo od stranih napadača. Ako pomoć za svoj imunitet tražite u vitaminima, mineralima i suplementima, svakako to i učinite a prof. dr Džon Mafi dodaje kako je u tom slučaju važno odabrati. U nastavku donosimo spisak vitamina i suplemenata koji dokazano donose dobrobiti vašem imunitetu i zato ne zaboravite da ih nabavite i koristite. 1. Probiotici Bakterije u probavnom sistemu možemo podeliti na „korisne“ bakterije, tj. probiotike, i „štetne“ bakterije. „Korisne“ bakterije tj. probiotici pomažu nam višestruko: od probave hrane koju jedemo, preko sprečavanja rasta štetnih bakterija do sveukupno pozitivnog uticaja na naš imunološki sistem. Dakle probiotici se nazivaju i bakterije mlečne kiseline, živi su mikroorganizmi koji, kada ih se konzumira u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Kako pozitivno deluju na probavu, isto tako deluju i na imunološki sistem. Sprečavajući naseljavanje patogenih mikroorganizama u crevima, pozitivno utiču na crevni imunološki sistem, koji je odgovoran za čak 70 – 80 posto naše imunološke reakcije.

"Probiotici mogu tako smanjiti šanse da ćete se prehladiti", dodaje dr. Mafi. Gde možete da ga pronađete? U jogurtu, kefiru, kupusu, mesu, supi.

mediteranska ishrana, dijeta, Zdravlje, način ishrane, hrana
foto: Shutterstock

2. Cink Cink je neophodan za pravilan rast i razmnožavanje ćelija koje učestvuju u imunološkim reakcijama. Ako se uzima na samom početku prehlade, može skratiti njeno trajanje, ističe dr. Mafi, iako postoje neke nejasnoće u dostupnim podacima. Drugi su lekari istakli kako se treba biti oprezan kod korišćenja cinka jer može dovesti i do nuspojava poput mučnine i dijarere, posebno ako se uzima na prazan želudac. Dodaju kako se trebaju izbegavati sprejevi za nos koji sadrže cink jer mogu uzrokovati nepovratan gubitak mirisa. Kada se uzima kako treba, on može biti od pomoći zdravlju imunološkog sistema: kada virus uđe u krvotok, cink prodire u oštećenu ćeliju i sprečava širenje infekcije. Gde možete da ga pronađete? Jedan od najboljih izvora cinka u ishrani čoveka je crveno meso. Konzumacijom oko 100 grama crvenog mesa može se zadovoljiti čak oko 25 posto ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Odličan izvor cinka je i spanać, škampi, pasulj, karfiol i semenke lana.

3. Vitamin C Ovaj vitamin pojačava proizvodnju B-limfocita a sprečava pogoršanje stanja T-limfocitnih stanica, a radi se o važnim ćelija antitela koje su odgovorne za detektiranje i borbu protiv virusa u organizmu. Vitamin C prate brojne pozitivne priče radi uticaja na prehlade, ali dr. Mafi ističe kako je njegov uticaj slabiji nego mislite. Pokazalo se da će skratiti trajanje prehlade kada se uzima redovno i može pomoći imunitetu, ali istraživanja pokazuju kako je ovaj vitamin nije tako uspešan kod sprečavanja prehlade kod opšte populacije. Uz sve spomenute kritike, stručnjaci će ipak zaključiti kako je vitamin C skratiti trajanje prehlade ako se redovno koristi, a i njene simptome. Gde možete da ga pronađete? U citrusnom voću poput narandži, gejpa i limuna koji sadrže velike količine vitamina C. Drugi izvori mogu biti brokoli i kelj.

brokoli
foto: Shutterstock

4. Vitamin D Vitamin D je specijalan vitamin jer se formira kada je koža izložena suncu. Iako je primarna funkcija ovog vitamina da ojačava koristi i mišiće te se bori protiv stresa i anksioznosti, on štiti i imunološki sistem. Kada smo bolesti, ovaj vitamin pomaže telu da proizvodi antimikrobne peptide koji će sprečiti razvoj štetnih bakterija, mikroba i virusa. Takođe je važan jer reguliše rad T- ćelija. Prema analizi studija vitamin D u obliku suplementa će smanjiti rizik od razvoja prehlade ali i gripa. Gde možete da ga pronađete? Vitamin D se apsorbira putem sunca, pa je najbolji način za unos ovog vitamina upravo izlaganje sunčevim zracima. Možete ga pronaći u pečurkama i masnoj ribi poput lososa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs