Svestrana

6 DOBROBITI ALOJE VERE: Kako treba da se koristi i koje probleme najbolje sanira ova stara biljka

Aloja je zbog antioksidativnih i antibakterijskih svojstava broj 1 u kozmetičkoj i prehrambenoj industrija

Saveti stručnjaka
09:09h Autor:
6 DOBROBITI ALOJE VERE: Kako treba da se koristi i koje probleme najbolje sanira ova stara biljka
Aloje vera, Foto: Shutterstock

Aloja je biljka koja čuva lekovitu vodu - gel u svojim listovima, najpoznatija je po lečenju povreda i rana i negovanju kože, ali ona može da vas spase i od karijesa, smanji visok nivo šećera u krvi...

Zbog antioksidativnih i antibakterijskih, antivirusnih i antiseptičkih svojstava, obilja vitamina, minerala i amino-kiselina njene prednosti su brojne, pa je koriste kozmetička, farmaceutska i prehrambena industrija.

Evo kako su se pokazala njena terapeutska svojstva:

1. Ublažava opekotine

Koristi se lokalno, utrljavanjem gela na kožu. Ima dugu istoriju upotrebe u saniranju rana, a posebno se dobro pokazala u lečenju opekotina, uključujući i one od sunca. Takođe pomaže u sprečavanju crvenila, svraba i infekcija.

Aloe Vera, Aloe vera gel, led od aloe vere
foto: Shutterstock

2. Smanjuje zubni plak

Karijes i bolesti desni su veoma česti zdravstveni problemi. Jedan od najboljih načina za sprečavanje ovih stanja je smanjenje bakterijskih naslaga na zubima. Sprečava i oticanje desni i krvarenje.

3. Pomaže u lečenju afti

Mnogi u nekom trenutku svog života dobiju afte koje traju oko nedelju dana. Tretmani aloja verom mogu da ubrzaju njihovo zarastanje u ustima.

4. Pomaže kod refluksa

Češće vraćanje želudačne kiseline u jednjak može rezultirati gastroezofagealnim refluksom. Ako oralno upotrebljavate aloja veru, njena blaga svojstva pomoći će vam da ublažite osećaj pečenja u želucu.

5. Snižava nivo šećera u krvi

Korisna je za pacijente kojima je dijagnostikovan predijabetes ili dijabetes tipa 2 zbog svojih efekata na kontrolu glikemije. Aloja vera može da poveća osetljivost na insulin i pomogne u poboljšanju upravljanja nivoom šećera u krvi. O upotrebi se obavezno konsultujte s lekarom.

6. Sprečava starenje kože

Postoje dokazi koji ukazuju da gel aloja vere može da uspori starenje kože i nastanak bora, a oralno uzimanje povećava proizvodnju kolagena i poboljšava elastičnost kože u perioda od 90 dana. Aloja pomaže koži da zadrži vlagu, a dobro se pokazala i u saniranju akni, psorijaze, ekcema.

Nega Kože
foto: Shutterstock

U ovom slučaju možete da je koristite svakodnevno, a odlično je prirodno sredstvo i za skidanje šminke.

Ovo takođe treba da znate

  • Aloja vera je bezbedna za upotrebu (gel, mast, sok, dodaci ishrani), neželjeni efekti su retki. Lokalna upotreba je moguća kod svih, a o oralnoj se treba posavetovati s doktorom, posebno ako vam je prepisana neka terapija.
  • Prednost upotrebe ove biljke kad vas muči zatvor je lateks koji sadrži - lepljivi žuti ostatak koji se nalazi neposredno ispod kože lista. Ključno jedinjenje odgovorno za laksativan efekat se zove aloin, ili barbaloin, ali ne treba često posezati za ovim rešenjem jer može da utiče na pogoršanje sindroma iritabilnog creva ili inflamatornu bolest creva.

Treba prekinuti sa uzimanjem ako izazove grčeve u stomaku ili dijareju - ne preporučuje se osobama koje boluju od Kronove bolesti, kolitisa ili koje imaju problema s hemoroidima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs