Za tren oka

SAMO OVAKO SE PRAVILNO ČISTE UŠI: 2 načina koja čuvaju bubnu opnu i sluh od povreda - Pamučni štapići ne dolaze u obzir

Postoji mnogo razloga za čišćenje ušiju: od vaše želje da uvek izgledaju uredno, do toga da treba da se rešite viška ušnog voska

Nega
Autor:
SAMO OVAKO SE PRAVILNO ČISTE UŠI: 2 načina koja čuvaju bubnu opnu i sluh od povreda - Pamučni štapići ne dolaze u obzir
Kako se pravilno čiste uši?, Foto: Shutterstock

Čišćenje ušiju higijenskim štapićima nije preporučljivo jer može da dovede do ozbiljnih infekcija, zato izaberite pravi način čišćenja ušiju.

Zapamtite, uvek treba dobro da operete ruke pre početka čišćenja ušiju, a ako imate ušne cevi ili vam je pucala bubna opna, savetujemo vam da ne pokušavate ništa od ovoga.

pranje ruku
foto: Shutterstock

Šta vam je potrebno:

  • Kapaljka za oči
  • Mineralno ulje, maslinovo ulje, bebi ulje, glicerin ili vodonik peroksid (3 % hidrogen)
  • Peškir

Ako imate i ovo, pripremite, može vam pomoći:

- Fen za kosu

- Špric sa gumenom glavom (za bebe)

- Alkohol

- Kuhinjski termometar

Sledeći metod može vam pomoći da očistite višak ušnog voska. U zavisnosti od toga o kojoj količini voska je reč, možda ćete ove korake morati da ponovite nekoliko puta.

Devojka, Uši, Lice, nega, lepota
foto: Shutterstock

Za male količine ušnog voska:

1. Nagnite glavu i povucite uvo gore i unazad da biste ispravili kanal. Ako čistite deci uši, nežno povucite donji deo uva nadole i unazad.

2. Koristite kapaljku sa uljem da omekšate vosak.

Držite uvo gore, pa uz pomoć kapaljke ukapajte 2 ili 3 kapi ulja po izboru. Neke osobe koriste samo maslinovo ulje, ali se pokazalo da je manje efikasno od drugih ulja.

3. Nežno povucite ušnu resicu gore-dole.

Ovo će omogućiti kapima da uđu u ušni kanal. Držite glavu nagnutu oko 2 do 5 minuta, a zatim nagnite glavu u stranu da bi omekšani ušni vosak izašao.

4. Obrišite višak tečnosti čistom tkaninom.

Takođe, možete koristiti peškir za čišćenje spoljašnjeg uva, ali ne zaboravite da ništa ne unosite u svoj ušni kanal.

ZA VEĆE KOLIČINE UŠNOG VOSKA

Ako nakon ponavljanja prethodnih koraka niste postigli željene rezultate, uvek možete da koristite špric sa gumenom glavom za ispiranje ušiju kod kuće.

1. Koristite kapaljku sa uljem da omekšate vosak.

Počnite naginjanjem glave u stranu, a uvo koje ćete da tretirate treba da bude okrenuto nagore. Povucite to uvo gore i nazad da biste ispravili kanal i kapaljkom ubacite 2 ili 3 kapi ulja.

Nežno povlačite ušnu resicu gore-dole, a zatim sačekajte 2 do 5 minuta u tom položaju. Onda možete ponovo da podignete glavu. Sačekajte da prođe između 15 minuta i pola sata pre upotrebe šprica.

2. Dok čekate da prođe vreme, pripremite špric.

Napunite špric vodom. Važno je da uvek koristite čistu vodu i pazite na temperaturu, ne sme da bude ni pretopla ni jako hladna.

Ako ste baš metodični, možete da koristite kuhinjski termometar da vidite koliko je topla voda - trebalo bi da pokazuje 37 stepeni.

Čišćenje ušiju, Uši
foto: Shutterstock

3. Povucite spoljašnji deo uva nagore i napolje i nežno ubrizgajte toplu vodu.

Ne zaboravite da to radite nežno, tako da ne probušite bubnu opnu. Najbolji način da to obavite je da uvo koje se tretira bude okrenuto nagore.

Ne stavljajte špric duboko u uvo, možete prskati vodu iz samog otvora.

4. Sačekajte jedan minut, zatim ispustite vodu naginjući glavu na suprotnu stranu.

Uvek to radite u kupatilu, nad umivaonikom.

5. Na kraju, osušite uvo i koristite alkohol.

Utapkajte spoljašnji deo uva peškirom, ne uvlačite ga unutra, niz kanal. Možete da koristite nekoliko kapi alkohola da osušite unutrašnji deo.

Takođe, možete da koristite fen za kosu da osušite uši bez unošenja bilo čega u kanal. Ne zaboravite da ga držite bar 10 cm od ušiju.

SAVET PLUS:

Nikada nemojte ubacivati strane predmete u ušni kanal. To uključuje i pamučne štapiće. Svećice od papira ili tkanine natopljene pčelinjim vosokom su takođe zabranjene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs