"Ovo je najzdravija vrsta mesa, a nije piletina": Dr Perišić smatra da bi trebalo da ga jedemo barem jednom dnevno

Meso je puno proteina i belančevina i veoma je korisno za zdravlje, a posebno je blagodatno za one koji žele da smršaju

Fitnes & Nutricija
Autor:
"Ovo je najzdravija vrsta mesa, a nije piletina": Dr Perišić smatra da bi trebalo da ga jedemo barem jednom dnevno
Foto: Printscreen Youtube / PRVA

Gastroenterolog Vojislav Perišić je jednom prilikom gostujući na televizija Prva rekao koje je najkvalitetnije meso:

"Svakog dana bi trebalo da jedemo komad mesa, može i soja, ali ja soju ne volim. Najkvalitetnije meso, evo da vam kažem, kada uđete u američku mesnicu, najviše se jede govedina. A ne teleće, ne juneće. Zašto? Veoma je crveno, to govori o sadržaju gvožđa, a gde una gvižđa ima i cinka", rekao je on.

"Kad uzmete komad govedine, često tu imate i masnoće, ona je zdrava, ima vitamin D. Govedina je i jeftina, i daleko bolja od svinjetine. Od svinje samo but uzimajte, a kad je sušeno, jedite samo crveni deo’, dodao je doktor.

Dr Vojislav Perišić
foto: Printscreen Youtube / Savetnik TV Happy

Koje meso bismo trebali izbegavati?

Postoje čak 4 vrste mesa koje bismo trebali izbegavati:

Odrezak

Doktorka Kecia Džoj navodi da odrezak može da podstakne upale u telu, ali i debljanje kada se jede u velikim količinama.

Puni su zasićenih masnoća, što povećava nivo lošeg holesterola, te doprinosi riziku od srčanih bolesti.

Janjetina

Jagnjetina može da se jede u retkim prilikama, ali treba imati na umu da je puna masnoće i da može loše uticati na kardiovaskularne bolesti.

meso
foto: Shutterstock

Svinjska rebra

Zbog masnoće koju sadrži, svinjsko meso je na crnoj listi svih prehrambenih namirnica.

Kobasice

Mesne prerađevine se nalaze na gotovo svakoj listi hrane koja nije dobra za naš organizam. Prerađevine su usoljene, pune su aditiva i konzumirane u velikim količinama znatno su štetne.

(Stil/Klix.ba)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs