Jedna od velikih olakšica savremenog života je zamrzivač. Dovoljno je da ga napunite namirnicama za naredni period, i da posle posla ili kada vam se najave gosti ne morate da trčite do prodavnice.
Posebno kada je u pitanju meso, koje uvek možete da zamrznete, naročito pileća prsa, kobasice, odreske, mlevenu govedinu ili ćuretinu od kojih možete da napravite savršene ćufte ili hamburgere. Ipak, ključna stvar je da znate kako da brzo i bezbedno odmrznete meso – pogotovo ako ste u žurbi.
Iako smo navikli da viđamo mame i bake koje jednostavno izvade meso iz zamrzivača i ostave ga u vodi preko noći, i to na radnoj površini da se odledi na sobnoj temperaturi, ovaj metod može biti opasan i nezdrav. Svoje iskustvo na ovu temu podelila je jedna devojka na Fejsbuku.
"Moja mama ostavlja piletinu preko noći da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Već sam joj objasnila da to nije ispravan način i da povećava šanse za bolesti koje se prenose hranom. Postoje sigurniji načini za odmrzavanje mesa, kao što je jednostavno stavljanje mesa u frižider ili ako ste u žurbi, stavljanje pod hladnu vodu na 2 sata. Ona takođe pere piletinu u sudoperi, što je prilično kontaminira", napisala je ona.
Dakle, načini na koje smo navikli su pogrešni, i treba ih izbegavati, iako su ih naše mame i bake primenjivale decenijama pre nas.
Kako se pravilno odmrzava meso
Ostavite meso u frižideru
Najsigurniji način da odmrznete piletinu je da je ostavite u frižideru preko noći. Ova metoda je sigurna jer frižider održava piletinu hladnom dok se odmrzava.
Izvadite piletinu iz zamrzivača najmanje 24 sata unapred. Stavite je u plastičnu kesu ili posudu, a zatim u frižider na najnižu policu, dok se potpuno ne odmrzne. Spremite meso u roku od 1 do 2 dana.
Vreme koje je potrebno za odmrzavanje zavisi od toga koliko su komadi piletine veliki. Pilećim prsima, piletini sa kostima i celim pilićima može biti potrebno 1-2 dana da se odmrznu u frižideru. Jednom odmrznuto, mleveno meso, živina i morski plodovi mogu se držati u frižideru još dan ili dva, dok crveno meso (govedina, svinjetina, jagnjetina i biftek) mogu ostati i od tri do pet dana.
Nikada ne držite meso na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Već odmrznuto meso ne sme se ponovo zamrzavati, osim ako nije u formi bujona, supe ili druge tečnosti.
Stavite meso ispod mlaza hladne vode
Metoda "hladne vode" je najbrži način na koji možete da odmrznete meso. Meso mora biti u hermetički zatvorenoj ambalaži ili kesi sa patentom, jer pravilno pakovanje sprečava stvaranje bakterija i prodiranje vode.
Zatim stavite meso u veliku posudu i napunite hladnom vodom. Menjajte vodu svakih 30 minuta dok se meso odmrzava. Ovom metodom će biti potrebno 2-3 sata za celo pile, dok pakovanju pilećih prsa od pola kilograma može biti odmrznuto za 1 sat ili manje. Meso spremati odmah nakon odmrzavanja.
Nikada ne koristite toplu ili mlaku vodu za odmrzavanje piletine.
Najbrži način za odmrzavanje mesa
Naučite kako da odmrznete meso u mikrotalasnoj i možete imati ručak za manje od 10 minuta. Ova metoda najbolje funkcioniše za manje komade mesa, kao što su isečena pileća prsa ili mlevena govedina. Ako vaša mikrotalasna nema opciju za "odmrzavanje", podesite je na nižu temperaturu u kraćim intervalima. Ipak, budite oprezni, jer meso može da se skuva umesto da se odmrzne. Bez obzira na sve, čim završite odmrzavanje, odmah pripremite meso.
Zašto je pravilno odmrzavanje mesa važno?
Bilo koji komad odmrznutog mesa ne treba ostaviti na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Ako meso počne da se odmrzava i dostigne temperaturu od 4 stepena, bakterije koje su možda bile prisutne pre zamrzavanja mogu početi da se razmnožavaju.
Bolesti koje se prenose hranom, kao što je trovanje hranom, nastaju zbog bakterija, virusa i toksina. Neke od bakterija povezanih sa piletinom uključuju:
- Escherichia coli (E. coli)
- Salmonella
- Staphilococcus aureus
- Listeria monocitogenes
- Campilobacter jejuni
Iako pravilno pripremanje piletine može ubiti ove vrste bakterija, one mogu ostaviti toksine iza sebe. Ovi toksini ostaju u hrani čak i ako se hrana pravilno pripremi. Jedan primer za to je E. coli, koja proizvodi toksin koji može biti fatalan, navodi Medical News Today.
Zbog toga je bezbedno odmrzavanje piletine ključno
Slično tome, nemoguće je reći da li se meso pokvarilo samo gledanjem ili mirisanjem. To je zato što patogeni koji izazivaju bolesti koje se prenose hranom ne uzrokuju nužno kvarenje hrane, tako da ne postoji način da se otkriju opasni nivoi ovih organizama vidom ili mirisom.
Trovanje hranom pogađa 1 od 6 ljudi svake godine. Dok se mnogi ljudi oporavljaju za nekoliko dana, neki oblici trovanja hranom mogu biti ozbiljniji. Ljudi koji su podložniji ozbiljnim slučajevima trovanja hranom su:
- odrasli stariji od 65 godina
- deca mlađa od 5 godina
- ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom
- trudnice
Ako je osoba u nedoumici da li je piletina bezbedna za jelo, najbolje je biti oprezan i izbeći konzumiranje.
Stil/Zadovoljna
Bonus video: