REČ STRUČNJAKA

DR PERIŠIĆ OTKRIO KOJE MLEKO JE NAJBOLJE I SVE ŠOKIRAO: Iznenadio priznanjem šta se dešava u telu ako pijemo KAFU s njim

Ukoliko obožavate da pijete kafu, reči dr Vojislava Perišića će vam razjasniti brojne nedoumice koje stalno lutaju među narodom.

Saveti stručnjaka
09:42h Autor:
DR PERIŠIĆ OTKRIO KOJE MLEKO JE NAJBOLJE I SVE ŠOKIRAO: Iznenadio priznanjem šta se dešava u telu ako pijemo KAFU s njim
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen Youtube / K1 Televizija

Dr Vojislav Perišić, naš poznati gastroenterolog, neretko rabija zablude o mnogim namirnicama, kao i o navikama koje vrlo često srećemo kod Srba. Svedoci smo da se često provlači pitanje koliko je dozvoljeno dnevno da se popije šoljice kafe i da li ovaj napitak može da se kombinuje sa mlekom. Čuveni stručnjak je na jednostavan način razrešio sve ove nedoumice.

Naime, kafa ima vrlo pozitivna dejstva na organizam:

  • Odličan je diuretik (neophodno je da obavezno uz nju pijete i vodu)
  • Ima sjajna antioksidativna svojsta

A preporučena količina kafe koju biste smeli tokom dana da popijete, po savetima stručnjaka, iznosi 2 veće šolje ili 4 male.

Kafa, Turska Kafa
foto: Shutterstock

Sa druge strane, mnogi od nas vole da i ovaj napitak dodaju i mleko, o kojem u poslednje vreme kruže razna mišljenja, te sve češće dobija epitet "ozloglašene namirnice". Zašto je to tako?

- Negde oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktoze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu - objašnjavao je dr Vojislav Perišić.

Postoji i teorija, da mleko, zapravo, uopšte nije potrebno odraslima.

- Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mleko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mleko vam ne treba. Mleko je kapitalno do 12. meseca života, a nakon toga ne. Jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mleka - objasnio je dr Perišić.

DR Perišić
foto: Printscreen/youtube/ RTS Ordinacija

Da li smemo da mešamo kafu i mleko?

- Podržavam mešanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Ja pijem instant kafu s mlekom, ne fali mi ništa. Dakle, kafa i mleko mogu zajedno. Nema dokaza da je ta kombinacija loša. Kafa kada joj se doda mleko gubi malo na antioksidativnim svojstvima, koji su jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka - kaže dr Perišić.

Naglasio je da je nabolje mleko, verovali ili ne, od magarca.

- Ono je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da naterate dete da popije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs