DIJETA KOJA TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH: Ključ je u jednoj namirnici, otkriva doktor Perišić

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je jednom prilikom zašto je nordijska dijeta jedna od najboljih.

Fitnes & Nutricija
22:39h
DIJETA KOJA TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH: Ključ je u jednoj namirnici, otkriva doktor Perišić
Foto: PrintscreenPrvaTV

Nedavno je objavljeno da je nordijska dijeta zdravija od mediteranske, a gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je izneo svoje mišljenje o sličnostima i razlikama ova dva režima ishrane, kao i njihovom efektu na zdravlje.

"Postoji ključna razlika između ove dve dijete, a ona se krije u masnoćama. Mediteranska dijeta sadrži maslinovo ulje, dok nordijska koristi ulje uljane repice. Ova ulja imaju isti lipidni sastav, koriste najzdravije masnoće. Samo po tipu ulja se razlikuju, ali svakako obuhvataju kvalitetne i zdrave masnoće, pune omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kvalitetne omega-3 i omega-6 masne kiseline imaju veliki uticaj na status krvnih sudova. I ne smemo preterivati sa unosom šećera", rekao je doktor.

Dr Vojislav Perišić
foto: Printscreen Youtube / K1 Televizija

On je kazao da se ta razlika ogleda i u izgledu naroda koji se hrane ovako oduvek.

"Pogledajte vi nekoga sa Mediterana, oniži je, možda punačak, ima stomak, dok je Skandinavac šlank. Ali po učestalosti hipertenzije i infarkta, oni su slični. I mnogo se u poslednje vreme istražuje da li prekomerna težina utiče na aterosklerozu ili slične probleme. Utvrđeno je da tip masnoće utiče, ali gojaznost, i ne toliko. Čovek može da ima 10-15 kilograma viška i neće imati veći zdravstveni problem", rekao je profesor Voja.

"Barem pet, šest puta nedeljno koristite ulje repice. Njega preporučujem jer je kvalitetno, a nije toliko skupo kao maslinovo. Nije jeftino ni kao naš suncokretov zejtin, ali ne morate ga sipati tako da hrana ogrezne, sipajte pomalo i trajaće vam taj litar ulja. A bolje je za vas jer suncokretovo ulje nije zdravo", rekao je gastroenterolog Perišić.

Šta jedu ovi narodi, pa su tako zdravi, koje su najzdravije namirnice?

"Pogledajte vi i Grke, i nordijske narode. Tri puta nedeljno jedu ribu, i jedni, i drugi. Pa zatim, integralne žitarice i ovsene pahuljice i piju mleko, ali sa malo masti. Pa povrće! Dosta ga koriste obe kuhinje. To su i salate, zelena salata, rukola, radič, rotkvice, mladi luk, to se sve jede pre 'udarne' klope dana. I uneli smo vlakna, masne kiseline, sve to što protektivno deluje na organizam", rekao je on.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs