Srbi su poznati kao veliki domaćini, a naši specijaliteti obore sa nogu sve strance! Ručak bez mesa je gotovo nezamislim, a neretko se ističe umeće naših domaćica da "ni od čega naprave fenomenalno jelo". Međutim, nekada se dešava da meso ostane žilavo, uprkos obradi i marinadi u kojoj je stajalo.

meso.jpg
Foto: Shutterstock

Ali, postoji jedan trik profesionalnih kuvara uz pomoć kojeg će vam se junetina ili svinjetina topiti ustima.

Naime, sve što je potrebno da uradite jeste da prekrijete meso kivijem i pustite ga da malo odstoji pre pečenja.

shutterstock-455603287.jpg
Foto: Shutterstock

Zašto baš kivi?

Kivi sadrži proteolitičke enzime koji pomažu u razgradnji vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono postaje jako mekano. Ako meso stavljate u marinadu, napravite sve kako ste planirali, a na kraju dodajte narezani kivi sat-dva pre pripreme.

Sa druge strane, veoma je bitno da meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi previše omekšalo. Sličan efekat ima i ananas.

02:01
NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE! Sin Dejan umalo da osvojio 10.000 dinara u najzabavnijoj kulinarskoj emisiji! Izvor: Kurir televizija
02:01
NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE! Sin Dejan umalo da osvojio 10.000 dinara u najzabavnijoj kulinarskoj emisiji! Izvor: Kurir televizija

Trik uz koji meso nikada neće biti tvrdo oduševio je brojne domaćice.

Trik uz koji meso nikada neće biti tvrdo oduševio je brojne domaćice.