Srbi su poznati kao veliki domaćini, a naši specijaliteti obore sa nogu sve strance! Ručak bez mesa je gotovo nezamislim, a neretko se ističe umeće naših domaćica da "ni od čega naprave fenomenalno jelo". Međutim, nekada se dešava da meso ostane žilavo, uprkos obradi i marinadi u kojoj je stajalo.
Ali, postoji jedan trik profesionalnih kuvara uz pomoć kojeg će vam se junetina ili svinjetina topiti ustima.
Naime, sve što je potrebno da uradite jeste da prekrijete meso kivijem i pustite ga da malo odstoji pre pečenja.
Zašto baš kivi?
Kivi sadrži proteolitičke enzime koji pomažu u razgradnji vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono postaje jako mekano. Ako meso stavljate u marinadu, napravite sve kako ste planirali, a na kraju dodajte narezani kivi sat-dva pre pripreme.
Sa druge strane, veoma je bitno da meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi previše omekšalo. Sličan efekat ima i ananas.