Naziv ovog jela potiče iz persijskog jezika i označava čorbasto jelo od mesa i različitih vrsta povrća. Papazjana je zapravo turskog porekla i poznata je u svom područjima nekadašnje turske imperije samo naravno sa različitim lokalnim varijacijama.
SASTOJCI:
- 1 kg govedine;
- 300 g šargarepe;
- 100 g korena peršuna;
- 150 g svežeg celera;
- 500 g prokelja;
- 100 g paštrnaka;
- 300 g krompira;
- 500 g manjih glavica crnog luka;
- 50 g masti;
- 1 dcl sirćeta ili vina;
- voda;
- 4 čena belog luka;
- 2 lovorova lista;
- so i biber u zrnu.
PRIPREMA:
Povrće očistimo i isečemo na tanke rezance. Prokelj i krompir očistimo i isečemo na deblje kolutove.
Šerpu (koju možemo da stavimo u rernu) sa debljim dnom premažemo mašću. Prvo stavljamo meso i posolimo ga. Zatim ređamo po slojevima povrće. Glavice crnog luka ostavimo cele.
Dodamo sve začine, zalijemo sirćetom ili belim vinom, pokrijemo pergament papirom/papirom za pečenje i kuvamo na tihoj vatri 2 do 3 sata u rerni. Jelo možemo poslužiti u šerpi u kojoj se pripremalo.