Mađarska kuhinja je poznata po dobro začinjenim jelima na kašiku. Ova kremasta čorba od pečuraka je jedno od tih jela. Mađarska čorba od pečuraka može se napraviti s različitim vrstama. Upotrebite jestive pečurke koje su vam na dohvat ruke – od šampinjona i bukovača do lisičarki i vrganja. Dubinu ukusa daju joj začini, a posebno je nezaobilazna dimljena crvena paprika u prahu. Kisela pavlaka koja se dodaje na kraju kuvanja, daće joj kremastu teksturu.
Priprema mađarske juhe od gljiva:
- 900 g jestivih pečurakapo želji
- 500 ml mleka
- 250 ml belog vina
- 125 ml kisele pavlake
- 90 g putera
- 5 kašika brašna
- 4 kašike limunovog soka
- 4 kašičice dimljene paprike u prahu
- 3 kašičice sušenog kopra
- 3 kašičice sušenog timijana
- 2 luka
- 1 l pilećeg bujona
- so i biber po želji
- sveži peršin za posluživanje
Priprema mađarske juhe od gljiva:
Očistite luk, ogulite ga i isecite na manje komade.
Rastopite puter u većem loncu i na njemu prodinstajte luk i iseckane počurke dok ne omekšaju.
Podlijte pečurke i luk s pilećim bujonom i vinom. Dodajte sušeni kopar, timijan i dimljenu papriku u prahu.
Pustite da se čorba kuva tako oko 10-ak minuta.
Mleko pomešajte s brašnom u posebnoj šerpici. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Prebacite dobijenu smesu u čorbu i kuvajte sve zajedno još 10-ak minuta. Posolite i pobiberite po želji.
Na kraju kuvanju dodajte limunov sok i umešajte kiselu pavlaku.
Poslužite čorbu toplu s kriškom hrskavog hleba.
Prijatno!