saznajte više

NJEN SOS ZA TESTENINU ZAHTEVA SAMO 3 SASTOJKA I SAT VREMENA POSLA: Stari recept čuvene italijanske kuvarice

Probajte ovaj recept za najbolji sos za pastu koji možete da zamislite.

Recepti
Autor:
NJEN SOS ZA TESTENINU ZAHTEVA SAMO 3 SASTOJKA I SAT VREMENA POSLA: Stari recept čuvene italijanske kuvarice
Foto: Profimedia

Marsela Hazan je promenila način na koji su ljudi gledali italijansku kuhinju. Jedan od njenih najpoznatijih recepata je i najjednostavniji. Njen sos za testeninu zahteva samo tri sastojka i manje od sat vremena posla.

Prvo, sastojci. Trebaće vam konzerva celog, oljuštenog paradajza, jedan oljušten, prepolovljen luk; i 5 kašika putera. Da, 5 celih kašika putera.

Takođe ćete želeti prstohvat ili dva soli.

Špagete, Pasta
foto: Profimedia

Sve zajedno stavite u jedan lonac i stavite da se krčka na srednjoj vatri na šporetu 45 minuta, bez poklopca. Povremeno ga promešajte.

I to je to. Nakon 45 minuta, izbacite polovine luka i prelijte sosom svoju omiljenu testeninu.

Čak i sada, jednostavnost sosa čini ga malo radikalnim. Sirovi luk i neotopljeni puter izgledaju čudno samo sedeći u loncu paradajza.

Hazan je umrla 2013. Njen suprug i prevodilac (pisala je na italijanskom), Viktor Hazan, objasnio je kako je sos nastao u intervjuu za Epicurious 2016:

“Marčela je bila genije kada je u pitanju ukus. Odmah je shvatila kako ukus utiče na jelo. Pitala se: ‘Zašto seckati luk? Zašto sotirati? Staviću luk, paradajz i puter zajedno i zaboraviti na to.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs