Marsela Hazan je promenila način na koji su ljudi gledali italijansku kuhinju. Jedan od njenih najpoznatijih recepata je i najjednostavniji. Njen sos za testeninu zahteva samo tri sastojka i manje od sat vremena posla.
Prvo, sastojci. Trebaće vam konzerva celog, oljuštenog paradajza, jedan oljušten, prepolovljen luk; i 5 kašika putera. Da, 5 celih kašika putera.
Takođe ćete želeti prstohvat ili dva soli.
Sve zajedno stavite u jedan lonac i stavite da se krčka na srednjoj vatri na šporetu 45 minuta, bez poklopca. Povremeno ga promešajte.
I to je to. Nakon 45 minuta, izbacite polovine luka i prelijte sosom svoju omiljenu testeninu.
Čak i sada, jednostavnost sosa čini ga malo radikalnim. Sirovi luk i neotopljeni puter izgledaju čudno samo sedeći u loncu paradajza.
Hazan je umrla 2013. Njen suprug i prevodilac (pisala je na italijanskom), Viktor Hazan, objasnio je kako je sos nastao u intervjuu za Epicurious 2016:
“Marčela je bila genije kada je u pitanju ukus. Odmah je shvatila kako ukus utiče na jelo. Pitala se: ‘Zašto seckati luk? Zašto sotirati? Staviću luk, paradajz i puter zajedno i zaboraviti na to.’