Gotovo je sigurno da ste čuli za poznate karbonare (carbonare), pastu čiji ukus budi sva čula, a čija je priprema veoma jednostavna! Predstavljaju jednu od najukusnijih pasti na svetu i sam dragulj Italijanske kuhinje.
Svoj savremeni oblik i ime jelo je dobilo sredinom 20. veka. Sir je obično Pecorino Romano, parmezan ili kombinacija ova dva. Špageti su najčešća testenina, ali se koriste i fetučini, rigatoni, linguine ili bukatini. Obično se guancijale ili pančeta koriste za mesnu komponentu, ali lardons dimljene slanine je uobičajena zamena van Italije.
SASTOJCI:
- 4 jaja
- 200gr Pekorino Sira
- 150gr Pančete
- 200gr Špageti
PRIPREMA:
U činiji umutiti 4 jaja. Narendati Sir i dodati ga jajima. Dobro promešati. Pančetu seći na tanke štapiće. Uključiti ringlu na nižu temperaturu i u hladan tiganj dodati pančetu. Nema potrebe da dodajete ulje! Na laganoj temperaturi dinstati.

U veliku šerpu sipati vodu i dodati kasiku soli. Kada voda proključa dodati špagete. Kad se panceta prodinstala i dobila lepu boju u nju dodati procedjene spagete.
Prelivu od jaja i sira dodati jednu kutlaču vode u kojoj su se kuvale špagete, dosta bibera i dobro promešati. Takodje dodati malo vode od spageta i u tiganj. Nakon toga smanjiti ringlu na najslabije i dodati preliv.

Dobro mešati na sasvim laganoj vatri da se ne jaja ne pretvore u kajganu. Kada dobijete kremastu smesu skinuti sa vatre i servirati! Prijatno i uživajte!