U Jugoslaviji Titov kolač je bio omiljena poslastica - desert pun oraha i mekog fila.
Sastojci:
- 4 žumanceta
- 200gr šećera
- 5 kašika hladne kafe
- 100gr mlevenih oraha
- 5 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo
- 5 belanaca
Sastojci za prvi fil:
- 400ml mleka
- 5 kašika brašna
- 2 žumanca
Sastojci za drugi fil:
- 250 gr putera
- 10 kašika šećera
- 100gr čokolade za kuvanje
- 1 ekstrakt ruma
Priprema: Odvojite belance od žumanceta. Belance umutite i ostavite sa strane. 3 žumanca odvojite u veću činiju, a 4 žumance ostavite za kasnije. U žumance dodajte šećer, brašno, ulje i prohlađenu kafu i onda umutite. Dodajte orahe i prašak za pecivo, a kada sve to umutite dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Pecite koricu 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa.
Pravite fil tako što ćete skuvati žumance sa brašnom u 400 ml mleka kao kada kuvate puding. Ostavite sa strane.
U drugi fil umutite puter i šećer, a potom dodajte rastopljenu čokoladu i ekstrakt ruma.
Posložite sve i pospite orasima. Prijatno!
Bonus video: