Akis Petrezikis je čuveni grčki kuvar, a njegove recepte prate milioni na You Tube - u! Jednom prilikom je pokazao kako se u njegovoj zemlji prave palačinke, a taj video je postao popularan brzinom svetlosti. Razlikuju dse od način, a neodoljiv ukus ima daje, zapravo, grčki jogurt.
Sastojci:
- 200 grama grčkog jogurta
- 1 jaje
- 50ml ulja
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 50gr šećera
- 120gr brašna
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1 kašika maslaca
- javorov sirup za preliv
Priprema:
U velikoj posudi umutite jogurt, jaje, ulje, so, vanilu i 50gr šećera dok se potpuno ne sjedine.
Dodajte brašno, sodu bikarbonu i lagano umutite. Dovoljno da se sjedine sastojci, ne treba previše mešati.
Zagrejte tiganj na umerenoj vatri. Dodajte kašiku putera i pržite ih na umerenoj vatri.
Sipajte tri supene kašike smese u tiganj ostavljajući dovoljno prostora između da se ne spoje. Jedna kašika je dovoljna za svaku palačinku, piše Telegraf.
Proverite ivice i kada vidite mehuriće na površini, znači da su spremne za obrtanje. Otprilike 2-3 minuta sa svake strane (znaćete da su spremne kada se više ne lepe za tiganj).
Ređajte ih jednu preko druge i poslužite sa medom, orasima, voćem, javorovim sirupom ili bilo kojim drugim prelivom koji vam se sviđa.
Obršite tiganj papirnim ubrusima tako da sledeća serija ne izgori. Dodajte malo putera i ponovite postupak sa preostalim testom.