ARAPSKE PALAČINKE S PUNO RUPICA MNOGO SU UKUSNIJE OD OBIČNIH: Tako mekane i penaste su neodoljive, svi će tražiti recept

Recept za arapske palačinke obavezno morate imati, jer je njihov ukus prosto savršen! Svako ko ih je probao, nije mogao da im odoli!

Recepti
20:35h Autor:
ARAPSKE PALAČINKE S PUNO RUPICA MNOGO SU UKUSNIJE OD OBIČNIH: Tako mekane i penaste su neodoljive, svi će tražiti recept
Arapske palačinke, Foto: Shutterstock

Baghrir, čuvene arapske palačinke, su poseban specijalitet u Alžiru, Maroku i Tunisu. Male su, sunđeraste i prave se od griza ili brašna. Kada se pravilno spreme, imao puno rupica, koje upijaju bilo koji sos pri serviranju. Najčešće se jedu sa medom i puterom, ali se takođe mogu iseći na kockice i poslužiti sa džemom.

Sastojci:

  • 2 šoljice griza
  • 1 šoljica brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 jaje
  • 1 šoljica toplog mleka
  • 2 šoljice tople vode
Arapske palačinke
foto: Shutterstock

Priprema:

Sve sastojke izmešajte mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite testo da odstoji pola sata. Kada na površini testa nastanu mehurići, testo je spremno za pečenje. Zagrejte tiganj, srednje veličine, pa punom kutlačom razlijte testo i pustite da se sam oformi oblik palačnka. Pecite minut do dva, bez okretanja.

Gotova je kad ne ostanu vlažni delovi na njoj, a možete je testirati tako što ćete je blago pipnuti, treba da bude sunđeraste teksture i da ne ostaje na prstu. Izvadite iz tiganja i ostavite da se hladi. Pazite da dno palačinki ne postane previše braon.

Svaki baghrir hladite zasebno, pre nego što ih naređate jedan na drugi, da se ne bi slepili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs