Ovu slatku ili slanu poslasticu vole svi, kako mladi tako i stari. Palačinke su čest gost na trpezi skoro svake porodice a možete ih upotpuniti sa pregršt različitih priloga.
Umesto brašna, upotrebite zdravu i jeftinu namirnicu zahvaljujući kojoj vas neće gristi savest ako ih pojedete više nego što ste planirali.
Neretko ih izbegavamo zbog pšeničnog belog brašna i šećera. Međutim, ako umesto brašna upotrebite dobro samlevene ovsene pahuljice – čeka vas ukusan i zdrav obrok za pamćenje!
Namažite ih nadevom po želji i uživajte u svakom zalogaju, a sigurni smo da ćete ih praviti često.
Sastojci: (za 10 palačinki)
- 200 grama mlevenog ovasa - ovsene pahuljice
- 35 grama gustina
- 1/4 kašičice soli
- 2 jaja
- 360 ml mleka (ako pravite posne palačinke, može biljno)
- 360 ml vode
Priprema:
Umutite dobro dva jaja pa im dodajte mlevene ovsene pahuljice. Kada dobro promešate, dodajte gustin, po ponovo promešajte.
Postepeno dodajte mleko i vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta, da ovas upije više tečnosti.
Zagrejte blago podmazan tiganj na srednjoj vatri, pa sipajte testo manjom kutlačom, vrteći tiganj da se lepo rasporedi.
Pržite minut-dva, pa okrenite i pržite još 30 sekundi. Filujte po želji, prijatno! Prenosi Espresco.rs