Sezona slava je pred nama, zato izvadite papir i olovku i zapišite ove recepte za najlepši slavski desert. Jer, pite i pičenje ćete lako spremiti, ali najviše pažnje na slavama se obraća na sitne kolače i torte.
Donosimo vam recepte za 3 najlepše slavske torte:
Potrebno je:
- Sastojci za kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice): 16 belanaca, 20 kašika šećera, 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika.
- Sastojci za fil: 12 žumanaca, 5 kašika šećera, 750 ml mleka, 6 kašika brašna, 250 g margarina ili maslaca, 100 g šećera u prahu, 100 g bele čokolade.
- Još: 250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake ili krem sira, malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje.
Način pripreme pogledajte na ovom linku:
Moskva šnit torta
Sastojci za 4 kore prečnika oko 23 cm:
- 10 belanaca
- 220 g šećera
- 200 g krupno mlevenih oraha
- 2 kašike mlevenog keksa
- 2 kašike brašna
Sastojci za fil:
- 10 žumanaca
- 250 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 g putera
- 2 dl slatke pavlake
- Voće po potrebi: višnje, ananas i breskve (ukupno 500-700g).
Kako se sprema torta Moskva šnit po orginalnom receptu pogledajte ovde:
Grčka torta
Potrebno za 1 koru:
- 4 belanca
- 7 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika mlevene plazme
- (ukupno vam je potrebno 3 kore, pa ovaj postupak pravljenja kore ponovite 3 puta)
Potrebno za fil 1.:
- 12 žumanaca
- 250gr šećera
- 5 kašika brašna
- 750-800ml mleka
- Završni fil 2.:
Prethodno pripremljeni krem
- 250 grama putera
- 150 grama šećera
- 100gr milka bele čokolade
- 100 gr milka noisete čokolade
- 150 gr seckanih oraha
- 150 gr mlevene plazme
Način na koji se priprema Grčka torta pogledajte ovde:
Bonus video: