Pred nama je Mitrovdan koji ove godine "pada" u sredu i zbog toga bi trpeza trebalo da bude posna. Zato vam donosimo recepte za 3 najlepše posne torte:
1. Posna kinder torta
Za koru: 50 g krupnije seckanih lešnika, 50 g mlevenog posnog keksa, 50 g mlevenih lešnika, 100 g brašna, 7 kašika šećera, 2 dl kisele vode, 0,5 dl ulja, pola kesice praška za pecivo. Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve.
Prvi fil: 1,5 l sojinog (ili palminog) mleka, 300 g šećera, 4 vanil šećera, 220 g pudinga od vanile, 1 kašika gustina, 250 g posnog margarina, 100 g posne bele čokolade, 100 g posnog mleka u prahu, 100 g posne crne čokolade, 100 g sojinog šlaga, 1 dl kisele vode.
Drugi fil: 300 g sojinog šlaga, 5 dl kisele vode.
Još je potrebno: 300 g posnog keksa za drugu koru, 300 g posnog krema, 1 dl sojinog (ili palminog) mleka za natapanje keksa.
Priprema: U činiji pomešati sve sastojke za koru, osim krupnije mlevenih lešnika, pa sjediniti sve pomoću kašike. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lešnike. Preko njih polako sipati smesu za koru, formirati koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200°C 15 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Svaku koru premazati sa po 150 g posnog krema.
Za prvi fil staviti 1,3 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin. U mleku koje vri skuvati puding. Kada se ohladi (da bude mlak) dodati prethodno izmućen margarin.
Posebno umutiti i 100 g sojinog šlaga sa kiselom vodom, pa i njega dodati u fil, pa polako sjediniti, a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3. U jednu trećinu fila dodati 100 g otopljene posne bele čokolade i 100 g palminog mleka u prahu (ili sojinog), pa sve sjediniti mikserom. U dve trećine fila dodati 100 g otopljene posne crne čokolade, pa sjediniti mikserom. Za drugi fil izmutiti sojin šlag sa kiselom vodom.
Posnu kinder tortu filovati na sledeći način: prva kora premazana sa kremom, 1/2 crnog fila, šlag. Za drugu koru poređati posni keks prethodno natopljen na kratko u mlako sojino ili palmino mleko. Preko keksa naneti sav fil sa belom čokoladom, pa šlag. Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom, tako da krem bude sa donje strane. Sa ostatkom crnog krema premazati celu tortu, a sa ostatkom šlaga dekorisati.
Palmino mleko, sojin šlag i posni krem možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Tortu napraviti malo ranije, da bi se lepo opustile kore i stopile sa filom.
2. Posna "moskva" šnit torta
Sastojci za koru: 2 male šoljice (od 0,7 dl.) šećera, 2 šoljice kisele vode, 1 šoljica ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike kakao praha, 5 kašika mlevenih oraha, 250 g brašna. Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve.
Za prvi fil: 1,3 l soka od ananasa, 250 g pudinga od vanile, 10 kašika šećera, 2 dl soka od ananasa iz konzerve, 250 g margarina, 150 g prah šećera.
Za drugi fil: 500 ml posne slatke pavlake.
Potrebno je i sledeće: 300 g višanja, 1 konzerva ananasa.
Priprema: Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni 20 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade preseći ih na pola da se dobiju ukupno 4 kore.
Za prvi fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil. Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom. Za drugi fil izmutiti posnu slatku pavlaku. Višnje staviti u cediljku da se ocede.
Prvu koru poprskati sa sokom koje su pustile višnje, premazati prvim filom, poredjati ananas, pa premazati slatku pavlaku. Staviti drugu koru, poprskati je, zatim naneti prvi fil, poredjati sve višnje, slatka pavlaka, poprskana treća kora, prvi fil, ananas, slatka pavlaka, četvrta kora. Celu tortu premazati sa prvim filom, pa preko premazati ostatak slatke pavlake.
3. Posna šerbet torta
Sastojci: 6 kašika šećera + 350 g šećera, 100 g seckanih oraha, 200 g mlevenih oraha, kašika praška za pecivo, šolja ulja, brašna prema potrebi, 200 g posnog margarina, 7 štangli posne čokolade.
Priprema: Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore.
Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.
Bonus video: