NAJSTARIJI RECEPT ZA OMILJENU JUGOSLOVENSKU TORTU: Topi se u ustima, ne ide ni trunka brašna, a ukus vraća u DETINJSTVO

Recept za najbolju gabon tortu, koja je nekada bila obavezan deo svake svečane trpeze obavezno sačuvajte, jer ukusom osvaja pri prvom zalogaju.

Recepti
09:38h Autor:
NAJSTARIJI RECEPT ZA OMILJENU JUGOSLOVENSKU TORTU: Topi se u ustima, ne ide ni trunka brašna, a ukus vraća u DETINJSTVO
Recept za najbolju gabon tortu, Foto: Printscreen Youtube - Sherpica Recipes

Gabon torta bila je u Jugoslaviji sinonim za praznike i porodična okupljanja. Bez nje nije moglo da se zamisli nijedno slavlje, a gosti su uvek tražili parče više. Čokoladni fil je neodoljiv, a ova nostalgična poslastica se prosto topi u ustima.

Sastojci:

  • Kore (prave se tri )
  • 15 belanaca
  • 300 gr pečenih lešnika
  • 150 gr šečera
  • 3 kašike fila - zato fil napraviti prvi
Gabon torta
foto: Printscreen Youtube - Sherpica Recipes

Fil:

  • 200 gr maslaca
  • 15 žumanaca
  • 150 gr šećera (možete smanjiti)
  • 250 ml slatke pavlake
  • 300 gr mlečne čokolade

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari. Posle 15 minuta kuvanja dodajte čokoladu i kuvajte sve dok se čokolada ne istopi. Odvojite 3 kašike fila. Ostavite fil da se ohladi pa mu dodajte umućen maslac. Umutite i slatku pavlaku i sjedinite s filom.

Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite 3 kalupa prečnika 26 cm. Ako nemate toliko kalupa možete kore mutiti posebno i peći jednu po jednu.

Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešajte lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa. Pecite oko 20 minuta.

Ostavite da se ohlade.

Filujte tortu tako da fila bude i za oblaganje cele torte. Ukrasite po želji i uživajte u prelepom ukusu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs