Gabon torta bila je u Jugoslaviji sinonim za praznike i porodična okupljanja. Bez nje nije moglo da se zamisli nijedno slavlje, a gosti su uvek tražili parče više. Čokoladni fil je neodoljiv, a ova nostalgična poslastica se prosto topi u ustima.
Sastojci:
- Kore (prave se tri )
- 15 belanaca
- 300 gr pečenih lešnika
- 150 gr šečera
- 3 kašike fila - zato fil napraviti prvi
Fil:
- 200 gr maslaca
- 15 žumanaca
- 150 gr šećera (možete smanjiti)
- 250 ml slatke pavlake
- 300 gr mlečne čokolade
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari. Posle 15 minuta kuvanja dodajte čokoladu i kuvajte sve dok se čokolada ne istopi. Odvojite 3 kašike fila. Ostavite fil da se ohladi pa mu dodajte umućen maslac. Umutite i slatku pavlaku i sjedinite s filom.
Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite 3 kalupa prečnika 26 cm. Ako nemate toliko kalupa možete kore mutiti posebno i peći jednu po jednu.
Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešajte lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa. Pecite oko 20 minuta.
Ostavite da se ohlade.
Filujte tortu tako da fila bude i za oblaganje cele torte. Ukrasite po želji i uživajte u prelepom ukusu.
Recept za najbolju gabon tortu, koja je nekada bila obavezan deo svake svečane trpeze obavezno sačuvajte, jer ukusom osvaja pri prvom zalogaju.
Recept za najbolju gabon tortu, koja je nekada bila obavezan deo svake svečane trpeze obavezno sačuvajte, jer ukusom osvaja pri prvom zalogaju.