Tito i Jovanka su najviše obožavali da jedu višegradski kupus: Starinski recept za jesen koji je volela cela Jugoslavija

Josip Broz Tito i Jovanka Broz su obožavali višegradski kupus, a ovaj starinski recept će vas vratiti u nekadašnja vremena.

Recepti
Autor:
Tito i Jovanka su najviše obožavali da jedu višegradski kupus: Starinski recept za jesen koji je volela cela Jugoslavija
Foto: Profimedia

Jovanka i Josip Broz Tito nisu bili samo istaknuti lideri, već i strastveni gurmani koji su uživali u bogatstvu ukusa i tradiciji hrane. Njihova ljubav prema kuhinji oživljava kroz jedan od omiljenih specijaliteta – slatki "višegradski" kupus sa mesom i krompirom.

Ovaj recept donosi iskustvo koje možete ponovo doživeti i u vlastitom domu, kao što je nekad obožavala cela Jugoslavija.

Kuvani kupus, Kupus, Višegradski kupus
foto: Profimedia

Sastojci:

  • 1 veća glavica kupusa
  • Oko 1 kg junećeg buta
  • 2 manja crna luka
  • 1 paprika
  • 200 g krompira
  • 2-3 paradajza
  • 1 veza zelenja za supu
  • 2 lovorova lista
  • Malo belog vina
  • Peršun
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu premazanu sa malo ulja.
  2. Na meso složite iseckan kupus, grubo seckani crni luk, papriku i krompir.
  3. Dodajte paradajz iseckan po vašoj želji, vino, peršun, so, biber i lovorov list.
  4. Sipajte vodu da prekrije sve sastojke i pokrijte šerpu poklopcem.
  5. Krčkajte na niskoj temperaturi oko dva sata.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept sigurno će zadovoljiti i najistančanije ukuse, baš kao što su to činili Jovanka i Tito. Uživajte u mirisu i ukusu ovog tradicionalnog jela koje povezuje generacije i donosi duh nekih boljih vremena.

Stil/Srećna

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs