Torta koja je idealna za tmurne i kišovite jesenje dane: Ko je jednom proba, što pre gleda da je napravi ponovo

Torta sa lešnicima i karamelom pravi je izbor za tmurne i kišovite jesenje dane. Topi se u ustima i vrlo brzo ćete poželeti da je pravite ponovo.

Recepti
Autor:
Torta koja je idealna za tmurne i kišovite jesenje dane: Ko je jednom proba, što pre gleda da je napravi ponovo
Foto: Printskrin@recepti.slatke.kuhinje/Instagram

Uživajte u bogatom ukusu koji donosi ova slasna kombinacija lešnika i karamele.

Torta sa lešnicima i karamelom pravi je desert za sve ljubitelje bogatih ukusa i kremastih tekstura. Kombinacija pečenih lešnika, karamele i čokolade stvara savršenu harmoniju ukusa, dok sočni biskviti i kremasti fil daju torti nezaboravnu teksturu.

Ova torta je idealna za posebne prilike ili jednostavno kada poželite da obradujete sebe i svoje najmilije nečim posebnim. Iako priprema zahteva malo više vremena i truda, rezultat je poslastica koja će zadovoljiti i najzahtevnija nepca.

čokolada
foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

Biskvit (peku se 4 kore):

4 x 2 belanca 4 x 2 kašike šećera 4 x 40 g pečenih mlevenih lešnika 4 x 1 kašika oštrog brašna 4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaa 4 x 1 kašičica praška za pecivo 4 x 25 ml ulja

Krem:

1 l punomasnog mleka 8 žumanaca 300 g karamel-lešnik bombona 160 g gustina 170 g šećera (količinu prilagoditi ukusu) 100 g maslaca 150 ml slatke pavlake

Za natapanje biskvita:

Malo mleka + kašika ruma

Ganaš:

200 ml slatke pavlake 100 g čokolade za kuvanje 100 g noisette čokolade

Čokoladna torta
foto: Shutterstock

Priprema:

Za karamel krem zagrejte 1,5 dl mleka i prelijte preko karamel-lešnik bombona u šerpi. Zagrevajte na tihoj vatri dok se bombone ne istope.

Od preostalog mleka odvojite 1 dl, a ostatak dodajte otopljenim karamelama i nastavite zagrevati. U drugoj posudi izmešajte žumanca, gustin i šećer sa 1 dl hladnog mleka, tako da nema grudvica. Kada se mleko sa karamelama zagreje, dodajte smesu sa žumancima i kuvajte krem, mešajući dok ne postane glatka. Pokrijte krem prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Biskviti: Dok se krem hladi, pripremite biskvite. Belanca umutite sa prstohvatom soli, zatim dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrst šne. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih ručno umešajte. Na kraju dodajte mlevene lešnike (deo sitno mleven, a deo krupnije seckan) i ulje.

Smesu izlijte u kalup za tortu prečnika 20-24 cm, prethodno premazan maslacem i obložen papirom za pečenje. Nakon što završite sa pripremom biskvita i krema, sastavite tortu i uživajte u bogatom ukusu koji donosi ova slasna kombinacija lešnika i karamele.

Stil/Večernji

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs