Kada je reč o slatkišima, često im je teško odoleti, a kad ih jednom počnemo jesti, još je teže prestati. Posledice dobro znamo: visok šećer u krvi, gojaznost zbog visokog unosa kalorija, a bez nutrijenata, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedan slatkiš koji stručnjaci često preporučuju kao poželjan u ishrani.

Američki supermodel Sindi Kraford obožava ovu namirnicu, a u pitanju je tamna čokolada.

profimedia0103682917.jpg
Foto: Profimedia

Jedna od žena koja je svojom lepotom obeležila devedesete, a koja i danas dominira modnim pistama, svojevremeno je na svom profilu "Meaningful Beauty" na društvenoj mreži Iks, napisala da joj je "parče tamne čokolade svakodnevna uživancija."

"Na kraju ručka uvek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok gotov", rekla je Sindi za "The Cut."

profimedia0891822622.jpg
Foto: Dylan Travis/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zašto treba da jedemo tamnu čokoladu?

Naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumacije ove poslastice koja ima veliki udeo kakaa i obezbeđuje dosta antioksidansa i minerala, prenosi "Story.hr."

Prema medicinskoj platformi "Healthline", jedna pločica tamne čokolade od 100 grama, koja ima 70-85% kakaa, sadrži:

  • 11 g vlakana
  • 66 % preporučenog dnevnog unosa gvožđa
  • 57 % preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 85 % preporučenog dnevnog unosa mangana
  • bogata je kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.

Bonus video:

03:50
TITOV KUVAR OTKRIO NOVE DETALJE O BROZU: Misli ti zlo, a s tobom lepo! Spremio kajganu koja mu se nije dopala i EVO KAKO JE PROŠAO Izvor: kurir televizija

Mnogi zaobilaze ovu poslasticu jer misle da goji, a zapravo je preporučuju lekari.