Pazi Šta jrdeŠ

RAZLOZI ZBOG KOJIH OTKAZUJE SRCE: Prepoznajte hranu s najgorom vrstom masnoće koja je POGUBNA PO ZDRAVLJE

Transmasti dokazano doprinose riziku od začepljenja arterija.

Saveti stručnjaka
Autor:
RAZLOZI ZBOG KOJIH OTKAZUJE SRCE: Prepoznajte hranu s najgorom vrstom masnoće koja je POGUBNA PO ZDRAVLJE
Razlozi zbog kojih otkazuje srce., Foto: Shutterstock

Tvrdnja da je svaka mast ista i da su sve štetne nije tačna! Ako se bojite svinjske masti i maslaca, strahove usmeravate u pogrešnom pravcu. Masnoće kojih se stvarno treba bojati kriju se iza naziva transmasti koje se na etiketi pojavljuju pod imenom delimično hidrogenizovano ulje.

Od njih treba bežati, a reč je o prerađenim biljnim mastima koje naše telo ne doživljava kao "prijateljske". U nekim državama sasvim su ih zabranili jer dokazano doprinose riziku od začepljenja arterija i, što je još gore, povezane su s pojedinim grupama kancera, uključujući rak dojke i debelog creva.

Ako se pitate zašto ih onda, ako su već toliko štetne, prehrambena industrija toliko upotrebljava, odgovor je veoma jednostavan - jeftinije su! Evo kojih pet namirnica je puno transmasti...

fast fud
foto: Shutterstock

Kupljene grickalice i keks

Umesto da ih kupujete, ispecite ih sami - tako ćete bar znati od čega su napravljeni.

Smrznuta hrana

I smrznute pite, peciva, pa čak i riblji štapići sadrže transmasti.

margarin
foto: Shutterstock

Margarin

U samo jednoj kašičici margarina nalazi se 2,8 grama transmasti i 2,1 gram zasićenih masti. Ipak, neki proizvođači proizvode margarin s manjom količinom transmasti, pa dobro obratite pažnju na sastav namirnice.

Supe

U kupljenim supama nalazi se mnogo transmasti. I ovde važi neprikosnoveno pravilo - jedite hranu spremljenu kod kuće!

brza hrana
foto: Shutterstock

Fast fud

Pomfrit, piletina i druga pržena hrana po restoranima brze hrane najčešće se peku u industrijskom ulju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs