Tvrdnja da je svaka mast ista i da su sve štetne nije tačna! Ako se bojite svinjske masti i maslaca, strahove usmeravate u pogrešnom pravcu. Masnoće kojih se stvarno treba bojati kriju se iza naziva transmasti koje se na etiketi pojavljuju pod imenom delimično hidrogenizovano ulje.
Od njih treba bežati, a reč je o prerađenim biljnim mastima koje naše telo ne doživljava kao "prijateljske". U nekim državama sasvim su ih zabranili jer dokazano doprinose riziku od začepljenja arterija i, što je još gore, povezane su s pojedinim grupama kancera, uključujući rak dojke i debelog creva.
Ako se pitate zašto ih onda, ako su već toliko štetne, prehrambena industrija toliko upotrebljava, odgovor je veoma jednostavan - jeftinije su! Evo kojih pet namirnica je puno transmasti...
Kupljene grickalice i keks
Umesto da ih kupujete, ispecite ih sami - tako ćete bar znati od čega su napravljeni.
Smrznuta hrana
I smrznute pite, peciva, pa čak i riblji štapići sadrže transmasti.
Margarin
U samo jednoj kašičici margarina nalazi se 2,8 grama transmasti i 2,1 gram zasićenih masti. Ipak, neki proizvođači proizvode margarin s manjom količinom transmasti, pa dobro obratite pažnju na sastav namirnice.
Supe
U kupljenim supama nalazi se mnogo transmasti. I ovde važi neprikosnoveno pravilo - jedite hranu spremljenu kod kuće!
Fast fud
Pomfrit, piletina i druga pržena hrana po restoranima brze hrane najčešće se peku u industrijskom ulju.