Princes krofne su francuska poslastica poznata u celom svetu pod nazivom profiterole. Prave se od kuvanog testa i imaju oblik krofnica, a pune se filom od vanile, uglavnom, ali u nekim zemljama testo se puni i drugačijim filovima.
Sastojci za testo:
- 300 ml vode
- 100 ml ulja
- 140 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja
Sastojci za fil:
- 2 pudinga od slatke pavlake (može i od vanile)
- 1 kesica šlaga
- 1 margarin
Priprema:
Prokuvati vodu i ulje, dok ključa dodati brašno i prašak za pecivo, brzo izmešati i odmah skloniti sa vatre. Dodavati jaja jedno po jedno, svako da bude dobro sjedinjeno s testom pre dodavanja sledećeg. Špricem za tulumbe ili kašičicom vaditi testo i ređati na pleh obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni do lepo ne narastu i dobiju lepu zlatnu boju.
Za fil skuvati dva pudinga po uputstvu s kesice, pa u topao puding ubaciti margarin sa sobne temperature. Umutiti da se lepo sjedini, pa dodati i umućen šlag.
Krofnice seći napola i puniti filom, poklapati i posuti šećerom u prahu. Ako želite da budu mekane, pokrijte ih folijom odmah nakon filovanja i stavljanja šećera. Ako želite da budu hrckave, nemojte ih pokrivati folijom.
Bonus video: