Ovi kolači, jednostavni ali bogati ukusom, oduvek su pravljeni s ljubavlju i pažnjom, a njihov miris nas podseća na toplinu porodičnih okupljanja i srećne trenutke iz detinjstva. Otkrićemo vam danas recept koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 g sala
- 1/2 kašike svinjske masti
- 1 žumance
- 1 jaje
- 100 ml belog vina
- 100 ml vode
- Džem, šećer u prahu
Priprema:
Pomešajte u činiji brašno sa mašću pola kašike sala. Dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala. Preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata.
Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji. Na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla.
Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.
Prijatno i uživajte!