Ovi kolači, jednostavni ali bogati ukusom, oduvek su pravljeni s ljubavlju i pažnjom, a njihov miris nas podseća na toplinu porodičnih okupljanja i srećne trenutke iz detinjstva. Otkrićemo vam danas recept koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.

profimedia0012606533.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 g sala
  • 1/2 kašike svinjske masti
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml vode
  • Džem, šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte u činiji brašno sa mašću pola kašike sala. Dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala. Preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata.

salcici.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji. Na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla.

Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.

Prijatno i uživajte!

Uz ovaj tradicionalni recept za salčiće, vratićete se u bezbrižno detinjstvo i period kada su ih naše bake pravile.