Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.
Ovi sitni kolači su naročito zgodni za pripremu u vreme sezone slava. Sa njima ne možete da pogrešite, bilo da se radi o običnom danu ili svečanoj trpezi.
Za vas smo izdvojili 5 vrsta sitnih kolača koji se najbrže prave.
Svi recepti su dizajnirani da budu jednostavni i brzi za pripremu:
1. Čokoladne kuglice
Sastojci:
- 200g petit keksa
- 100g mlevenih oraha
- 100g šećera u prahu
- 3 kašike kakaa
- 150g margarina
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- Kokos brašno za valjanje
Uputstvo:
Keks sameljite u blenderu dok ne postane prah.
Pomešajte keks, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, omekšali margarin i ekstrakt vanile.
Rukama oblikujte malene kuglice i uvaljajte ih u kokos brašno.
Stavite kuglice u frižider da se stegnu.
2. Medenjaci
Sastojci:
- 250g meda
- 100g šećera
- 150g margarina
- 1 jaje
- 1 kašičica sode bikarbone
- 500g brašna
- 1 kašičica cimeta
- Prstohvat karanfilića u prahu
Uputstvo:
U posudi zagrijte med, šećer i margarin dok se ne otope.
Dodajte jaje, sodu bikarbonu, brašno, cimet i karanfilić, i zamesite testo.
Razvaljajte testo i vadite oblike pomoću kalupa.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta.
3. Vanilice
Sastojci:
- 250g putera
- 100g prah šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 500g brašna
- Pečeni lešnici za filovanje
Uputstvo:
Pomešajte puter, prah šećer, jaje, vanilin šećer i brašno dok ne dobijete glatko testo.
Razvucite testo i vadite krugove.
Na polovinu krugova stavite po jedan pečeni lešnik i preklopite drugom polovinom.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
4. Rozen klači
Sastojci:
- 250g mlevenog plazma keksa
- 200g šećera
- 200ml mleka
- 200g mlevenih oraha
- 200g kokosa
Uputstvo:
U šerpi pomešajte šećer, mleko i mleveni plazma keks, pa kuvajte dok se ne zgusne.
Dodajte mlevene orahe i dobro promešajte.
Uvijte smesu u rozen kore, a zatim ih uvaljajte u kokos.
Ostavite da se stegnu pre služenja.
5. Lešnik-karamel kolači
Sastojci (mera je čaša od 250 ml):
- 1 čaša mekog brašna
- 2/3 čaše šećera
- 1/2 čaše kakaoa
- 110 g maslaca
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
- 100 g krupno sečenih pečenih lešnika
- 1 belance
Punjenje:
- 100 g lešnik karamela
- 1 kašika mleka
- 50 g čokolade
Način pripreme pogledajte u videu ispod: