NAJBRŽI SITNI KOLAČI: 5 vrsta kolačića koji se ne peku, idealni za slavske trpeze i praznike, uvek ćete im se vraćati

Recepti za najbrže sitne slavske kolače kojima ćete se uvek vraćati

Recepti
13:58h Autor:
NAJBRŽI SITNI KOLAČI: 5 vrsta kolačića koji se ne peku, idealni za slavske trpeze i praznike, uvek ćete im se vraćati
Stini kolači, Foto: Shutterstock

Sitni kolači su idealno rešenje za sve prilike, a plene svojim oblicima, bojama i ukusom. Posebno su pogodni zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za dekoracije baš po vašoj želji i ukusu.

Ovi sitni kolači su naročito zgodni za pripremu u vreme sezone slava. Sa njima ne možete da pogrešite, bilo da se radi o običnom danu ili svečanoj trpezi.

Za vas smo izdvojili 5 vrsta sitnih kolača koji se najbrže prave.

Svi recepti su dizajnirani da budu jednostavni i brzi za pripremu:

1. Čokoladne kuglice

Sastojci:

  • 200g petit keksa
  • 100g mlevenih oraha
  • 100g šećera u prahu
  • 3 kašike kakaa
  • 150g margarina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • Kokos brašno za valjanje
Čokoladne Kuglice
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Keks sameljite u blenderu dok ne postane prah.

Pomešajte keks, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, omekšali margarin i ekstrakt vanile.

Rukama oblikujte malene kuglice i uvaljajte ih u kokos brašno.

Stavite kuglice u frižider da se stegnu.

2. Medenjaci

Sastojci:

  • 250g meda
  • 100g šećera
  • 150g margarina
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 500g brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat karanfilića u prahu
Medenjaci
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U posudi zagrijte med, šećer i margarin dok se ne otope.

Dodajte jaje, sodu bikarbonu, brašno, cimet i karanfilić, i zamesite testo.

Razvaljajte testo i vadite oblike pomoću kalupa.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta.

3. Vanilice

Sastojci:

  • 250g putera
  • 100g prah šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 500g brašna
  • Pečeni lešnici za filovanje
Vanilice, Keksići
foto: Profimedia

Uputstvo:

Pomešajte puter, prah šećer, jaje, vanilin šećer i brašno dok ne dobijete glatko testo.

Razvucite testo i vadite krugove.

Na polovinu krugova stavite po jedan pečeni lešnik i preklopite drugom polovinom.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

4. Rozen klači

Sastojci:

  • 250g mlevenog plazma keksa
  • 200g šećera
  • 200ml mleka
  • 200g mlevenih oraha
  • 200g kokosa
Sitni kolači, Rozen kocke, Rozen kolač
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U šerpi pomešajte šećer, mleko i mleveni plazma keks, pa kuvajte dok se ne zgusne.

Dodajte mlevene orahe i dobro promešajte.

Uvijte smesu u rozen kore, a zatim ih uvaljajte u kokos.

Ostavite da se stegnu pre služenja.

5. Lešnik-karamel kolači

Sastojci (mera je čaša od 250 ml):

  • 1 čaša mekog brašna
  • 2/3 čaše šećera
  • 1/2 čaše kakaoa
  • 110 g maslaca
  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka
  • 100 g krupno sečenih pečenih lešnika
  • 1 belance

Punjenje:

  • 100 g lešnik karamela
  • 1 kašika mleka
  • 50 g čokolade

Način pripreme pogledajte u videu ispod:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs