Sezona proslave krsnih slava uveliko je počela, a sa njom i potraga za novim receptima kojima će ukrasiti slavsku trpezu. Posebnu pažnju uvek privuče slatki deo trpeze, ali kako je većina ljudi danas u nekoj stisci s vremenom, najtraženiji su recepti koji su jednostavni i brzi za pripremu, a pritom su veoma ukusni.
Danas vam donosimo baš takva tri recepta. Ovi kolačići se ne peku, spremaju se brzo i jednostavno, a ukusom i izgledom mogu da pariraju najlepšim kupovnim kolačima. Kako je njihova glavna “zvezda” lešnik, ukus ovih sitnih kolača dodatno je obogaćen i spremni su da oduševe sve vaše goste na slavi!
Košnice
Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 300 g šećera u prahu, 3 jajeta, 1 kašika brašna, 6 kašika šećera, 100 g čokolade, 125 g putera, 2 lista oblande.
Priprema: Izmešati orahe, šećer u prahu i 2 belanca, pa rukom zamesiti testo. Za fil skuvati na pari 2 žumanca i jedno celo jaje sa 6 kašika šećera i jednom kašikom brašna. Kuvati oko 15 minuta, da se dobije lepa, kremasta smesa. Dodati čokoladu i puter i dobro sjediniti. Kalupom za košnice vaditi krugove iz lista oblande i odložiti ih sa strane. U kalup sipati malo šećera u prahu, pa stavljati po malo testa, kako bi se oblikovale košnice. Ne preterujte sa testom, u sredini treba da ostane prostora za fil.
Svaku košnicu napuniti kašičicom fila, zatvoriti kružićima oblande, vaditi iz kalupa i po želji posuti šećerom u prahu ili mlevenim orasima.
Ferero kuglice
Sastojci: 250 g eurokrema, 250 g napolitanki sa ukusom lešnika, 200 g lešnika, 200 g čokolade.
Za preliv: 200 g čokolade, 3 kašike ulja, 80 g lešnika.
Priprema: Sav lešnik propržiti na suvom tiganju na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kad se ohlade odvojiti 200 g i samleti. Napolitanke narendati na krupnije. Čokoladu otopiti, pa dodati eurokremu i izmešati, a onda dodati i lešnike i napolitanke i sve lepo sjediniti. Ostaviti smesu u frižider na pola sata. Nakon toga u hladnijoj prostoriji praviti kuglice - uzimati kašičicom smesu (oko 20 g) i nauljenim dlanovima formirati kuglice, pa ih ređati na pek papir, koji ste stavili na poslužavnik. Kad napravite kuglice, stavite ih u frižider.
Onda rastopite čokoladu sa uljem, i dodajte 80 g sitno seckanog lešnika pa promešajte. Spustati jednu po jednu kuglicu u čokoladu sa lešnicima, vaditi ih viljuškom da se visak ocedi, pa vraćati kuglice na pek papir. Vratite ih u frižider na kratko da se čokolada štegne.
Napomena: Kad se lešnici isprže, treba da ih valjate malo između dlanova da se skinu ljuspice.
Bele lešnik kuglice
Sastojci: 100 g mlevenog keksa 100 g crne čokolade, 100 g mlevenih pečenih lešnika, 100 g margarina ili putera, celi lešnici.
Glazura: 200 g bele čokolade, 4 kašike ulja, krupno mleveni lešnik.
Priprema: Čokoladu otopiti pa pomešati sa keksom i lešnikom. Dodati margarin i umesiti testo, pa formirati kuglice i u svaku ubaciti ceo lešnik. Otopiti belu čokoladu sa uljem, pa umakati kuglice i ostavljati da se višak ocedi. Kada se čokolada malo stegla, ali je još uvek lepljiva pod prstima, uvaljati u krupno mleveni lešnik.
Bonus video