8 TOP RECEPATA ZA SITNE KOLAČE: Zvezde na svakoj slavskoj trpezi, TOPE SE U USTIMA, a prave se brzo i lako

Uživajte u savršenim ukusima tradicionalnih i novih recepata za kolačiće koji će svakoga oduševiti ukusom

Recepti
10:10h Autor:
8 TOP RECEPATA ZA SITNE KOLAČE: Zvezde na svakoj slavskoj trpezi, TOPE SE U USTIMA, a prave se brzo i lako
Najlepši recepti za sitne kolače, Foto: Shutterstock

Sezona slava kuca nam na vrata, pa je pravo vreme da počnemo da sakupljamo najlepše recepte, isprobamo ih i sačuvamo, pa kada dođe vreme, njima oduševimo sve ukućane i goste na dan krsne slave.

Danas vam predstavljamo 8 prelepih recepata za sitne kolače koji će obogatiti vašu slavsku trpezu, koji će ukusom zadovoljiti čula svakog sladokusca, a koji su odličan izbor i za neki sasvim običan dan kada vam se jede slatko ili želite da decu i svoje najmilije obradujete domaćom poslasticom.

1. Londoneri

Sastojci za biskvit: 150 g margarina, 250 g brašna, 120 g šećera, kašičica praška za pecivo, 3 žumanca.

Za nadev: 3 belanca, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 150 g mlevenih oraha + 5 kašika pekmeza od kajsija ili višanja za premazivanje.

Priprema: Za biskvit pomešati u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati u sredinu 3 žumanca, preko svega rasporediti omekšali margarin, pa umesiti testo. Od testa formirati kuglu, umotati u foliju i staviti u frižider na 20-tak minuta.

Za nadev umutiti belanca dok ne postanu potpuna čvrsta. Dodati šećer i vanilin šećer, i na kraju mlevene orahe. Prohlađeno testo izrendati na rende u pleh za pečenje koji ste prethodno premazali puterom i posuli brašnom.

Rendano testo dlanovima pritiskajte kako bi postalo glatko, pa premažite pekmezom. Odozgo rasporediti masu od belanaca, šećera i oraha, lepo izravnati kašikom i peći 45 minuta na 160 stepeni. Prohladiti, pa seći na štanglice. Uživajte!

Londoneri, Londonske kocke
foto: Profimedia

2. Ferero kuglice

Sastojci: 250 g eurokrema, 250 g napolitanki sa ukusom lešnika, 200 g lešnika, 200 g čokolade.

Za preliv: 200 g čokolade, 3 kašike ulja, 80 g lešnika.

Priprema: Sav lešnik propržiti "na suvo" u šerpici na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kad se ohlade odvojiti 200 g i samleti. Napolitanke narendati na krupnije. Čokoladu otopiti, pa dodati eurokremu i izmešati, a onda dodati i lešnike i napolitanke i sve lepo sjediniti. Ostaviti smesu u frižider na pola sata. Nakon toga u hladnijoj prostoriji praviti kuglice - uzimati kašičicom smesu (oko 20 g) i nauljenim dlanovima formirati kuglice, pa ih ređati na pek papir, koji ste stavili na poslužavnik. Kad napravite kuglice, stavite ih u frižider.

Onda rastopite čokoladu sa uljem, i dodajte 80 g sitno seckanog lešnika pa promešajte. Spustati jednu po jednu kuglicu u čokoladu sa lešnicima, vaditi ih viljuškom da se visak ocedi, pa vraćati kuglice na pek papir. Vratite ih u frižider na kratko da se čokolada štegne.

Napomena: Kad se lešnici isprže, treba da ih valjate malo između dlanova da se skinu ljuspice.

Ferero kuglice
foto: Shutterstock

3. Medene štanglice

Sastojci: puna kašika masti (oko 30 g), 1 jaje, 2 dobre kašike meda, 3 kašike mleka, 150 g šećera, 450 g brašna, 500 ml mleka, 6-7 kašika griza, 200 g margarina, 150 g šećera u prahu, 100 g čokolade za kuvanje.

Priprema: Mast dobro umutiti viljuškom, pa dodati jaje i umutiti zajedno. Presuti u šerpu, pa dodati mleko, med i šećer i kuvati uz neprestano mešanje, jer med lako zagori. U skuvanu smesu dodati brašno, sjediniti, pa prebaciti na radnu površinu. Malo zamesiti, pa podeliti na tri jednaka dela. Rastanjiti i ispeći 3 kore na obrnutom plehu, obloženom pek papirom. Pecite nekoliko minuta, pazite da ne preterate - ako vam se kore prepeku, teško će se omekšati, pa će se teško seći.

Razmutite griz u malo mleka, a ostatak ostavite da provri. Kad provri, dodajte griz i kuvajte dok se ne zgusne. Umutite margarin sa šećerom u prahu, pa sjedinite sa ohlađenim grizom.

Podelite fil na tri dela, i slažite kora-fil-kora-fil-kora-fil, a preko poslednjeg sloja fila rasporedite otopljenu čokoladu.

Napomena: Može da se desi da 2-3 dana kolač bude tvrd (u zavisnosti od toga koliko ste pekli kore), ali ne brinite, omekšaće i biće preukusne!

Medene kocke
foto: Shutterstock

4. Rafaelo kuglice

Sastojci: 200 g vode, 500 g šećera, 500 g mleka u prahu, 250 g margarina, 400 g kokosa, 100 g lešnika.

Priprema: Vodu staviti da provri, pa dodati šećer, zatim margarin i sačekati da se istopi. Dodati mleko u prahu, 250 g kokosa, dobro izmešati (da nema grudvica) i ostaviti da se ohladi.

U posebnoj šerpi propržiti 100 g lešnika. Od predhodne ohlađene mase praviti kuglice i u sredinu stavljati lešnik. Uvaljati u kokos i staviti u frižider da se stegnu.

Kuglice, Sitni kolači, Rafaelo kuglice, Kuglice od kokosa
foto: Shutterstock

5. Padobranci

Sastojci: 4 jajeta, 400 g šećera, 400 g mlevenih oraha, 250 g šećera u prahu, 125 g putera, 4 kašike soka od limuna, 2 kesice vanilin šećera.

Priprema: Umutiti čvrst sneg od 4 belanceta, dodati 400 g šećera, 4 kašike soka od limuna i 400 g mlevenih oraha. Malom kašičicom vaditi puslice i ređati ih u dobro podmazan pleh. Peći na sasvim slaboj vatri. Pečene sastaviti ovim kremom: 4 žumanceta, 2 kesice vanilin šećera, 250 g šećera u prahu i 125 g butera penasto umutiti. Debljim slojem ovog fila sastavljati po dve pečene puslice.

6. Orasnice

Sastojci: 300g oraha, 1 šolja šećera, 2 supene kašike brašna, 2 jaja.

Priprema: Orahe sameljite, ali ne mnogo sitno. U njih dodajte šećer i brašno. Dobro promešajte da se suvi sastojci pomešaju. Dodajte jaja i mešajte kašikom dok ne dobijete gustu i lepljivu smesu. U pleh iz rerne stavite papir za pečenje i namažite sa malo ulja. Uzmite kašiku od smese i stavite na papir. Oblikujte krugove prečnika oko 5 cm i debljine oko 0.5 cm. Pecite na 160-170 stepeni oko 20 minuta. Ne treba da porumene, nego da ih izvadite iz rerne dok su još meki. Kad se ohlade, one se malo stegnu. Ako se orasnice prepeku, budu veoma tvrde.

Orasnice
foto: Shutterstock

7. Bajadere

Sastojci: 300 g posnog mlevenog keksa; 200 g mlevenih oraha; 250 g šećera; 1 vanil-šećer; 10 kašika vode; 200 g posnog margarina; 150 g posne čokolade za kuvanje.

Za glazuru: 200 grama crne čokolade, 3 kašike ulja.

Priprema: Šećer i vanil-šećer sipati u šerpu, dodati vodu i kuvati dok ne proključa. Skinuti s ringle, pa dodati margarin i mešati dok se ne otopi. Dodati mleveni keks i mlevene orahe i sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu za kuvanje, a drugi ostaje žut. U pravougaoni pleh naneti braon pa žuti deo. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Za glazuru: rastopite čokoladu sa uljem i prelijte vrelu glazuru preko kolača. Kada se stegne kolač, secite na štanglice i poslužite.

Bajadere
foto: Profimedia

8. Rozen kocke

Sastojci: 1 pakovanje rozen kora, 200 ml mleka, 200 g šećera, 3 kesice vanilin šećera, 250 g putera, 300 g mlevenih oraha.

Za glazuru: 250 g šećera u prahu, 1 kašika soka od limuna, 2 kapi crvene boje za kolače, 3 kašike vrele vode.

Priprema: Mleko i šećer prokuvati uz konstantno mešanje da ne zagori. U vrelu smesu dodati čokoladu i maslac i čim se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks. Izmešati, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati korice. Za glazuru stavite oko decilitar vode da provri.

Sitni kolači, Rozen kocke, Rozen kolač
foto: Shutterstock

U posudu sipajte šećer u prahu, boju za kolače i sok od limuna. Postepeno dolivajte vruću vidu uz konstantno mešanje, dok ne postignete željenu gustinu. Prelijte tortu gotovom glazurom i ostavite da se stegne. Najlepša je kada se sprema dan ranije, a pre služenja je isecite na manje štanglice ili romboide.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs