Turšija se smatra najzdravijom zimskom salatom i to zbog laktobacilima, enzima i vitamina. Kada se laktobacili umnožavaju u ukiseljenom povrću, onda dolazi do veće proizvodnje korisnih enzima, ali i antikancerogenih supstanci u turšiji. Laktobacili su, zapravo, korisne i dobre bakterije koje omogućavaju pravilan rad digestivnog trakta, potpomažu varenje i jačaju imune funkcije našeg organizma. Upravo laktobacili iz turšije omogućuju rast količine B vitamina, omega 3 masnih kiselina, kao i digestivnih enzima. Ujedno, ove bakterije imaju značajnu ulogu u borbi protiv kancerogenih ćelija i patogenih bakterija.
Ono što je najvažnije kada pripremate turšiju je da povrće dobro operete i tako sprečite da se ova salata pokvari.
Kako pravilno oprati povrće za turšiju?
Kupite malu plastičnu četku koju do tada nikad pre niste koristili za čišćenje drugih stvari. Potom četkicom nežno istrljajte svaki komad povrća pod mlazom vode. Tako oprano povrće još operite u 2 vode, a zatim odstranite peteljke i oljuštite ono povrće koje to zahteva. Potom opet u još jednoj vodi operite oljušteno i očišćeno povrće.
Stari recept za turšiju:
Potrebno je:
- 5 kg povrća za turšiju (krastavčići; paprike; šargarepa; zeleni paradajz; karfiol; sitan crni luk i td.)
- 5 l vode
- 1l sirćeta 9%
- 13 supenih kašika šećera;
- 5 supenih kašika soli;
- kesica vinobrana;
- začin: biber u zrnu, mirođija, ren...
Priprema: Povrće dobro oprati pa očistiti od peteljki. Zatim papriku izbušiti kako bi voda ušla u nju. Šargarepu očistiti, kao i luk i paradajz. Zatim povrće staviti u bure i naliti vodom u kojoj je dodato sirće, so, šećer i vinobran.
Sve dobro izmešati pa pritisnuti povrće da bude što dublje u vodi. Povrće možete dodavati i naknadno u tu vodu, ali isto i vodu možete da dodajete (sa sirćetom i začinima).
Bure čuvajte na suvom i hladnom mestu, daleko od sunca.
Bonus video: