Gostujući u RTS Ordinaciji, nutricionista Zorica Kostre je otkrila recept za zdravu turšiju:
"Turšija se može staviti bez esencije, isto kao kupus. Najbolje je napraviti presolac od 1 litra vode i 40 grama krupne morske soli se prokuva. Zatim ređamo povrće: šargarepa, paprike, karfiol i td.
U turšiju možete dodati prokelj, kelerabu, grožđe, beli luk (stavite samo čenove), možete staviti u đumbir, a zatim se dobro pritisne turšija koja se čuva 5 dana na sobnoj temperaturi, a onda se stavlja u neku hladniju prostoriju poput podruma.
Svo to povrće treba da se prelije hladnim presolcem, a kačicu ili teglu ne smete da prepunjavate, tj. treba da se ostavi 2 centimetra lufta ispod poklopca.
Čitavo povrće neka stoji u presolcu 5 dana nakon čega može da se jede. Tada će povrće da bude fermetisano i spremno," navodi Zorica.
Bonus video: