zapišite ovaj recept

OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA

Uskoro dolazi vreme za priremu zimnice, a jedan od omiljenih recepata je svakako onaj za - turšiju.

Recepti
Autor:
OVAJ STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU NEMA KONKURENCIJU: Ako je ovako spremite, trajaće vam do PROLEĆA
Foto: Profimedia

Staro verovanje kaže da je najbolje za Miholjdan (12. oktobar) staviti turšiju, ali nećete pogrešiti ako to uradite i ranije. Donosimo vam recept za ovu zdravu salatu koja se savršeno slaže sa jelima od mesa i može poslužiti kao savršen dodatak na slavi ili nekom drugom slavlju.

Sastojci:

  • 5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
  • 5 l vode
  • 1 l sirćeta 9%
  • 13 supenih kašika šećera
  • 5 supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…

Priprema:

Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu...

Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.

Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća.

Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs