PREDLOG SLAVSKE TRPEZE ZA MRSNU SLAVU: Od predjela, glavnog jela pa sve do slatkih zalogaja - SAMO ODABRANI RECEPTI

Donosimo vam samo najlepše recepte za mrsnu slavsku trpezu kako biste mogli da spremite najukusnija jela

Recepti
Autor:
PREDLOG SLAVSKE TRPEZE ZA MRSNU SLAVU: Od predjela, glavnog jela pa sve do slatkih zalogaja - SAMO ODABRANI RECEPTI
Foto: Shutterstock

Sutra slavimo Aranđelovdan, jednu od tri najveće slave kod Srba. Ove godine Aranđelovdan pada u utorak, što znači da se za ovaj veliki praznik sprema mrsna trpeza.

Predjelo

Ako ste naučili da složite suvomesnato predjelo kao profesionalci, dobro bi bilo i da spremite neke zanimljive kombinacije, poput ove:

Šišarka salata

Sastojci:

  • 500 gr krem sira
  • 150 gr kiselih krastavčića
  • 200 gr obarene piletine (ili šunke)
  • 50 gr majoneza
  • 1 čen belog luka (po ukusu)
  • so po ukusu
  • badem za dekoraciju

Pripremu pogledajte u linku ispod:

Ruska salata:

Potrebno je:

  • 2-3 kuvana jaja
  • 1 krompir
  • 1 veća šargarepa
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 100 gr graška
  • 1 crvena kisela paprika
  • 1 šolja od 100 ml majoneza
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića
  • 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina
  • soli

Rolat od mesa

  • 400 gr mlevenog mesa,
  • 200 gr pilećih grudi,
  • 150 gr suve slanine, malo kačkavalja ili tvrdjeg sira,
  • 2-3 čena belog luka, so, biber, suvi začin,
  • 1 jaje, mlevena paprika, peršunov list, mala korica hleba,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 obarena šargarepa

Kafanska čorbica

Sastojci:

  • 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
  • 1 koren celera
  • 2 krompira
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1 žumance
  • so
  • biber
  • lorber
  • malo peršunovog lista

Slavska sarma

  • Veća glavica kiselog kupusa
  • 1kg mlevenog mešanog mesa (junetina/svinjetina)
  • Dimljena slaninica
  • sveža slaninica
  • Meso po želji (od vrata, rebarca, ko šta voli)
  • Domaća mast
  • Čaša pirinča
  • Suva začinska paprika
  • So i biber
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 5,6 čena belog luka
  • Lovorov list

Pita od kupovnih kora

Sastojci:

  • 12 kora za pitu
  • 250gr sitnog sira
  • 250ml pavlake za kuvanje
  • 100gr putera
  • 20ml ulja
  • so po potrebi

Jagnjeće pečenje iz rerne

Potrebni sastojci:

  • Kilogram i po jagnjetine;
  • 100 ml ulja;
  • 400 ml belog vina;
  • 500 ml vode;
  • pola praziluka;
  • 3 srednje glavice crnog luka;
  • 1 glavica belog luka;
  • 2 šargarepe;
  • 1,2 kilograma krompira;
  • so, aleva paprika, ruzmarin, peršun, biber.

Minjon torta

Sastojci za 3 kore:

1. Kora: 5 belanaca,150gr šećera, kašika brašna, 200gr oraha

2. Kora: 5 belanaca,150gr šećera, kašika brašna, 200gr lešnika

3. Kora: 5 belanaca, 150gr šećera, kašika brašna, 200gr badema

Fil: 15 žumanaca; 15 kašika šećera; 100gr čokolade za kuvanje; 300gr maslaca.

Glazura (moze i ne mora): 200gr bele cokolade, 5-6 kašika ulja

Za ukras odozgo: Orasi, bademi, mleveni lešnici ili šta god da volite.

I najvažnije je da spremite slavski kolač po ovom proverenom receptu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs