BELA SAHER TORTA: Originalni recept, spoj bele čokolade i džema od kajsije raspametiće i goste i ukućane

Umesto klasične Saher torte napravi ovu verziju s belom čokoladom!

Recepti
17:55h Autor:
BELA SAHER TORTA: Originalni recept, spoj bele čokolade i džema od kajsije raspametiće i goste i ukućane
Torta, Foto: Shutterstock

Klasična Saher torta nam je dobro poznata - sočan čokoladni biskvit, punjen najfinijom marmeladom od kajsija i preliven čokoladnom glazurom. To je savršen spoj naizgled jednostavnih sastojaka koji čini jednu od najfinijih klasičnih torti. Međutim, šta ako poželimo da se malo udaljimo od (austrijske) poslastičarske tradicije i pripremimo belu verziju Saher torte? Ništa lakše uz odličan provereni recept koji smo pronašli na blogu Baking Sense.

Bez straha, upustite se u ovu slatku avanturu i iskoristite domaću marmeladu od kajsija na najbolji način!

Bela Saher torta

Sastojci – za biskvit:

  • 200 g oštrog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 180 g kristal šećera
  • 6 većih jaja, na sobnoj temperaturi, belanca i žumanca odvojeni
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 180 g bele čokolade

Sastojci – za punjenje, glazuru i dekoraciju:

  • tegla marmelade od kajsija(oko 500 g)
  • 60 ml tamnog ruma
  • 240 g bele čokolade (iseckane)
  • 120 g maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 30 ml vruće vode
  • 45 ml kukuruznog sirupa
  • narendana bela čokolada za dekoraciju i malo rastopljene bele čokolade
Torta
foto: Shutterstock

Postupak:

Uključi rernu i zagrej je na 180 stepeni. Obloži kalup za tortu papirom za pečenje i premazi ga maslacem. Prosej zajedno brašno, prašak za pecivo i so, zatim ostavi sa strane. Pažljivo umuti maslac sa ¾ količine šećera, a zatim dodaj jedan po jedan žumance, te nakon toga ekstrakt vanile. Dodaj suve sastojke i rastopljenu belu čokoladu. Posebno umuti belanca u lagani sneg, dodaj preostali šećer i nastavi miksanje dok ne dobiješ čvrst sneg. Umešaj belanca u smesu. Ako imaš dva ista kalupa za tortu, podeli smesu ravnomerno u njih. Ako ne, ispeci sve odjednom i kasnije razreži nakon što se smesa ohladi. Ako pečeš u dva kalupa, biće potrebno 20-25 minuta, a ako pečeš sve odjednom u jednom kalupu, trebaće ti oko 40 minuta ili malo duže. Nakon pečenja, ostavi biskvit da se potpuno ohladi na rešetki. Marmeladu od marelica pomešaj s rumom.

Donji sloj biskvita premaži sa ¾ marmelade s rumom. Stavi gornji deo biskvita na to. Ostatak marmelade procijedi preko torte odozgo i sa strane.

Stavi tortu u zamrzivač na 30 minuta. U to vreme, pripremi glazuru. Rastopi belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Posebno rastopi maslac, dodaj kukuruzni sirup i vruću vodu, a zatim ga umesi u rastopljenu belu čokoladu. Izvadi tortu iz zamrzivača i prelij je glazurom, izravnavajući je.

Na tortu možeš ispisati "Saher" sa malo rastopljene bele čokolade (to je tipičan ukras ove torte u njenom klasičnom izdanju), a ivice ukrasiti struganim komadićima bele čokolade (gulilica za povrće će ti dobro poslužiti).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs