NAJKREMASTIJA ARAPSKA TORTA: Nema izdašnije i ukusnije

Mnogi ne znaju kako se pravi arapska torta, koja je najizdašnija, a mi vam donosimo savršen recept.

Recepti
Autor:
NAJKREMASTIJA ARAPSKA TORTA: Nema izdašnije i ukusnije
Foto: Printscreen Youtube/ Jednostavna kuhinja

Sastojci:

Biskvit:

  • 9 belanaca
  • 250 g šećera
  • 60 g oštrog brašna
  • ½ pak. praška za pecivo (=8 g)
  • 30 g mlevenog petit keksa
  • prstohvat soli
  • 150 g datula (ne previše sočne, bolje su suve datule)
  • 150 g suvih smokava
  • 150 g oraha
  • 50 g grožđica

Fil:

  • 9 žumanaca
  • 120 g šećera
  • 300 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca na sobnoj temp.

Za ukrašavanje:

  • 400 ml pavlake za šlag
  • seckani pistaći
  • mleveni orasi ili lešnici
  • datule

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 200 stepeni gornji/donji grejači. Veliki pleh od rerne pomastite pa obložite pek papirom. Pripremite lonac sa vodom (otprilike 3 cm visoko vode) jer će vam para za ovaj recept 3 puta trebati.
  • Odstranite peteljke od smokava i izrežite ih na sitne komadiće. Orahe u multipraktiku tako sameljite da imate i sitnih i malo krupnijih komadića.
  • U posudi sjedinite datule, smokve, grožđice, brašno, prašak za pecivo i keks. Rukama dobro promešajte kako bi se svi sastojci povezali brašnom. Tako se neće lepiti u multipraktiku.
  • Ako imate mali multipraktik, radite u dve ture. Rezultat je suva smesa sa puno krupnih komada (pogledajte u videu). U ovu smesu umešajte orahe.
  • U loncu zagrejte manju količinu vode pa smanjite vatru na srednju. Dovoljno je da samo lagano kuva i stvara paru. U metalnoj posudi pomešajte belanca i šećer i stavite ih na paru. Mešajte dok se smesa ne ugreje i dok se šećer ne otopi. Kad uzmete malo smese između prstiju, ne smete osetiti kristale šećera.
  • U zagrejanu smesu dodajte so i mutite dok ne dobijete čvrsti sneg (to duže traje, naročito ako miksate ručno!)
  • U 2 ture u sneg od belanaca laganim pokretima umešajte smesu od suvog voća.
  • Masu ravnomerno raspodelite po plehu, pa pecite na 200 stepeni oko 20 min. Ne otvarajte vrata od rerne sve dok se kora peče. Kora će porumeneti i biti mekana. Ne pecite je duže jer ćete je inače isušiti.
  • Koru izrežite po dužini na trake od 10 cm širine. Odvojite ih makazama pa prekrijte krpom kako se nebi osušile. Ostavite da se ohlade, a u međuvremenu pripremite kremu.
  • Žumanca i šećer sjedinite u metalnoj posudi pa ih uz stalno miksanje na pari (srednja vatra) kremasto umutite. Masa će postajati sve sjajnija i gušća.
  • Pomerite sa vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi. Otopite i čokoladu na vatri pa ostavite da se hladi.
  • Omekšali maslac umutite pa mu dodajte kremu od žumanaca i čokoladu. Krema na kraju nije ni previše gusta ni tečna. Sjajna je i može se bez problema naneti na kolač. Ako vam se desi da je retka (pogotovo ako se čokolada nije ohladila dovoljno), vratite je u frižider na 20-30 min pa još jednom promiksajte.
  • Na duguljasti tanjir ili tacnu stavite prvu koru (skinite pek papir) pa premažite 1/3 fila. Potom druga kora i druga trećina fila, pa treća kora i zadnjom trećinom fila je celu premažite.
  • Stavite u frižider na hlađenje 45-60 min da se čokolada stegne. Potom pavlaku umutite u šlag pa celu tortu premažite. Dekorišite kao u videu pokazano ili na svoj način. Stavite je na barem 1-2 sata na hlađenje. Najlakše se reže kad je hladna.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs