Sastojci:
- 225 grama crne čokolade
- 6 jaja
- Prstohvat soli
- 125 grama maslaca
- 500 gr zamrznutog kesten pirea
- 2 kašike ruma
Za preliv:
- 100 grama crne čokolade
- 250 mililitara pavlake za šlag
- nekoliko kapi ekstrakta od vanile
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. 2. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite belanca u sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, kesten pire i maslac. 3. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smesu dodajte i ostatak snega.
4. Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje, pa smesu sipajte u kalup.
Pecite tortu 40 do 60 minuta.
Napomena: Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da je li torta pečena – čačkalica u ovom slučaju ne treba da bude čista.
Tortu izvadite iz kalupa pustite je da se hladi, a vi pripremite glazuru.
5. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu. 6. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte, dekorišite kestenjem u čokoladi ili karameli.
Prijatno!