Sastojci:
- 200 ml vode
- 250 g margarina
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 g mlevenog keksa
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema:
- U posudu na šporetu sipati vodu, te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer.
- Sve zagrejavati uz mešanje da se sastojci otope.
- U veliku posudu sipati mleveni keks i mlevene orahe, pa ih izmešati.
- Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke.
- Varjačom sve dobro izmešati da se dobije fina ujednačena smesa.
- Pomoću vage (ili odokativno) podeliti smesu na dva jednaka dela.
- Istopiti čokoladu za kuvanje i sipati u jednu polovinu smese.
- I tu smesu izmešati pomoću varjače da postane jednolična.
- Pleh dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem.
- Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati.
- Nanijeti svetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.
- Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuvanje s uljem i sipati po svetlom sloju.
- Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili pogrešno.
- Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći pre rezanja i posluživanja.
- Rezati na pravokutnike prema želji.
Bonus video: