RECEPT ZA NAJVAZDUŠASTIJE KROFNE IKADA: Mnoge iskusne domaćice ne znaju sledeći trik, samo ovako neće upiti MNOGO ULJA

Krofne su omiljena poslastica mnogima od nas, a mi vam donosimo najbolji recept!

Recepti
01:41h Autor:
RECEPT ZA NAJVAZDUŠASTIJE KROFNE IKADA: Mnoge iskusne domaćice ne znaju sledeći trik, samo ovako neće upiti MNOGO ULJA
Krofne, Foto: Profimedia

Unviverzali recept za krofne ne postoji, jer svaka domaćica ima neku svoju caku za pravljenje ovog omiljnog slatkiša. Slušajući iskusne poslastičare izdvojili smo 3 najvažnija saveta, a ukoliko ih primenite, napravićete najlepše krofne do sada koje ne upijaju puno ulja!

Sastojci za krofne:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 cela jaja
  • 2 žumanca
  • 1/2 šoljice šećera
  • 1 ravna kašičica soli
  • 2 vanilin šećera
  • pola kesice praška za pecivo
  • malo rendane korice limuna
  • 1 kašičica rakije
  • 1 dl ulja
  • 5 dl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca

Važni saveti za izvrsne krofne:

1. Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja.

2 Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoća.

3. Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite - zagrejte u rerni.

Način pripreme:

U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se sve diže.

Jaja umutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno, pomešano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).

Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže

Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano - na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi podignite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem.

Potpom možete napuniti krofne filom po želji - kremom ili džemom, a onda ih odložicen na papirne salvete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs