Nataša je prvi put pripremila Maksi King tortu i oduševila goste koji su je probali.
Svi prisutni su bili oduševljeni i tražili još, složivši se da je torta bolja od originala, s bogatijom kremom. Jedan prijatelj je čak izjavio da mu originalna čokoladica sada deluje bezvredno. Torta je ukusna, kremasta i veruje da će se svideti svima.
Što se tiče karamela, savetuje da se sve radi na laganoj temperaturi, uz postepeno dodavanje sastojaka kada se šećer istopi, jer predugo mešanje može učiniti karamel previše gustim.
S obzirom da je torta bila preukusna i da su svi njom oduševljeni, Nataša je odlučila da je odnese na takmičenje.
Sastojci
Podloga:
- 150 g mlevenog keksa
- 80 ml mleka
- 100 g margarina ili maslaca
- 80 g šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
Karamel:
- 200 g šećera
- 200 ml pavlake za šlag
- 1 kašičica arome vanile
- prstohvat soli
- 50 g margarina ili maslaca
Krem:
- 500 ml pavlake za šlag
- 500 g mascarpone sira
- 1 kašika arome vanile
Glazura:
- 200 ml pavlake za šlag
- 200 g čokolade za kuvanje
Dekoracija:
- oko 100 g krokanta
Priprema karamela:
U šerpu dodajte šećer i istopite na laganoj temperaturi.
Kada se istopi, dodajte pavlaku za šlag i mešajte dok se šećer ponovo ne istopi.
Zatim dodajte aromu vanile, prstohvat soli i margarin ili maslac.
Mešajte dok se maslac ne istopi.
Sklonite sa strane i ostavite da se ohladi.
Priprema kore
U šerpu dodajte margarin ili maslac, iseckanu čokoladu za kuvanje, šećer i prelijte mlekom.
Kuvajte na laganoj temperaturi dok se sastojci ne istope.
Kada je gotovo, sklonite sa strane.
U posudu dodajte mleveni keks i napravite udubljenje u sredini, pa dodajte pripremljene sastojke.
Sve sjedinite.
Na tacnu postavite obruč prečnika 26 cm i rasporedite smesu.
Podlogu stavite u frižider da se stegne.
Priprema kreme
U posudu dodajte mascarpone sir, aromu vanile i pavlaku za šlag.
Sjedinite sastojke mikserom dok krema ne postane čvrsta, ali pazite da je ne premutite.
Slaganje torte
Na pripremljenu podlogu rasporedite polovinu kreme.
Na ivicama u kalupu špricem nanesite 2-3 kruga kreme i poravnajte špatulom, tako da u sredini ostane udubljenje.
U sredinu rasporedite karamel.
Zatim nanesite ostatak kreme i rasporedite je ravnomerno.
Stavite u frižider na najmanje 2 sata da se stegne.
Kada se torta ohladi, nožem odvojite obruč.
Dekoracija
Za ganache, u posudu dodajte čokoladu za kuvanje i prelijte pavlakom za šlag. Istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Prelijte ganache preko cele torte. Tortu pospite krokantom. Stavite u frižider da se čokolada stegne.
Stil/Natašine slastice