Poznati kuvar otkrio je da sve vreme pogrešno kuvamo kobasice – i podelio je svoje stručne savete kako da usavršimo ovaj proces.
Bilo da su u pitanju za kompletan engleski doručak, sa pireom ili za gulaš, kobasice su omiljene kod mnogih s razlogom – ukusne su i relativno jednostavne za pripremu.
Za mnoge ljude, sve se svodi na vađenje iz pakovanja i stavljanje u tiganj. Ali Džef Bejker, koji je nekada kuvao za kraljicu Elizabetu Drugu, rekao je da većina ljudi pravi tri uobičajene greške prilikom pripreme kobasica. Ovaj nagrađivani kuvar sa Mišelinovom zvezdom otkrio je za "Miror" svoju metodu za postizanje savršeno spremljenih kobasica u pet jednostavnih koraka:
Kako pravilno kuvati kobasice
Dozvolite kobasicama da odstoje 20 minuta pre kuvanja
Nemojte ih odmah izvaditi iz frižidera i staviti u tiganj. Umesto toga, ostavite ih da odstoje 20 minuta, što će pomoći da se kobasice ravnomerno skuvaju i sprečiće pucanje kože kada dođu u kontakt sa toplotom tiganja.
Stavite kobasice u tiganj
Koristite teški nelepljivi tiganj i postavite ga na nisku do srednju temperaturu. Ovo će sprečiti da se koža zalepi za tiganj i da kobasica pukne.
Dodajte kašičicu pačje ili guščije masti u tiganj
Koristeći pačju ili guščiju mast, izvući ćete najbolji ukus iz svojih kobasica. Okrećite mast dok se dno tiganja potpuno ne premaže, a zatim odstranite višak masti.
Držite kobasice odvojeno i održavajte ujednačenu temperaturu
Redovno ih okrećite kako bi dobile bogatu zlatnu boju.
Dozvolite kobasicama da odstoje pre serviranja
Pravilno skuvana kobasica treba da ima temperaturu od 70°C i da bude čvrsta na dodir. Iako može biti izazovno, trik je u tome da kobasica odstoji nekoliko minuta. Baš kao što ostavite šniclu da odstoji kako bi se meso opustilo, isto to učinite sa kobasicom kako biste dobili sočne i mekane kobasice.
Uobičajene greške koje ljudi prave prilikom kuvanja kobasica
Bušenje kože kod kvalitetnijih(skupljih) kobasica
Nemojte to raditi! Možda je to navika kod standardnih kobasica, ali kada kuvate visokokvalitetne kobasice sa visokim sadržajem mesa i prirodnom kožom, izbegavajte bušenje kože. To može dovesti do curenja sokova, što rezultira suvom i bezukusnom kobasicom.
Izbegavajte duboko prženje
Friteze su odlične – ali pokušajte da kobasice kuvate u tiganju ako je moguće. Njihovo korišćenje može učiniti da koža postane tvrda i da kobasica postane suva.
Nemojte očekivati iste rezultate pečenjem kao prženjem
Iako je zdravije, pečenje kobasica neće pružiti isti doživljaj kao prženje u tiganju. Pečenje sprečava da spoljašnjost razvije onaj ukus koji svi volimo.
Bonus video: