Ako želite da smršate ovako započnite dan: Uz pomoć zaboravljene žitarice koža će vam blistati, kosa sijati, a nokti...

Naši stari su ovu žitaricu svakodnevno koristili, a danas je retko ko konzumira, što je velika greška jer je višestruko korisna za naš organizam

Lepi & Zdravi
Ako želite da smršate ovako započnite dan: Uz pomoć zaboravljene žitarice koža će vam blistati, kosa sijati, a nokti...
Foto: Shutterstock

Ječam, iako manje zastupljen u modernim jelovnicima, predstavlja pravo malo blago kada je u pitanju ishrana bogata vlaknima i vitaminima.

Posebno se izdvaja kao saveznik u očuvanju zdravlja zglobova, kože, kose i noktiju – zahvaljujući visokom sadržaju aminokiseline lizina. Lizin je ključan za proizvodnju kolagena, proteina koji čini osnovu vezivnog tkiva u telu. Bez njega ne bi bilo moguće održati kožu čvrstom i elastičnom, a ni zglobove pokretnima. Kolagen se takođe nalazi u noktima i kosi, pa njegov nedostatak može dovesti do lomljivosti i gubitka sjaja.

ječam
foto: Shutterstock

Ječam u svom sastavu sadrži i obilje vitamina – B kompleks, kao i vitamine A i E, koji dodatno doprinose opštem zdravlju. Njegova lako svarljiva struktura čini ga idealnim za sve uzraste, a posebno blagotvorno deluje na probavni sistem.

Oljuštena zrna ove žitarice, poznata i kao biserni ječam zbog svog glatkog, sjajnog izgleda, mogu se pripremati na razne načine. Jedan od jednostavnijih i veoma hranljivih recepata je ječmena kaša.

Recept za kremastu ječmenu kašu:

Sastojci:

  • 2 čaše oljuštenog (bisernog) ječma
  • 4 čaše vode
  • 6 čaša mleka
Kaša, Ovsena kaša
foto: Shutterstock

Priprema:

Uveče pre pripreme, ječam potopiti u vodu i ostaviti da odstoji tokom noći. Sledećeg dana ga isprati i procediti, pa zatim ubaciti u zagrejano mleko. Kada mleko počne da ključa, smanjiti vatru, poklopiti i kuvati na tihoj temperaturi oko 90 minuta, dok ne postane mek i kremast.

Ova jednostavna i ukusna kaša odličan je način da se prirodno doprinese jačanju organizma iznutra – zdravim putem.

Stil / Zadovoljna

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs