Ječam je jedno od najstarijih zrna koriščeno u ljudskoj ishrani. Danas se može naći u planu ishrane mnogih dijeta, jer je ječam bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima...
Naši stari su ječam koristili u svakodnevnoj ishrani, kao dodatke supama, čorbama, salatama...
"Ono što je voda za život, to je ječam za zdravlje."
Ako želite da se oporavite nakon teške bolesti, izgradite dobar imunitet, pospešite rast i razvoj dečjeg tela - kuvajte ječam.
Donosimo vam 3 recepta za jela sa ječamom:
Čorba sa ječmom
Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, veza koprive ili blitve (može i spanać), 3 šake opranog ječma, 100 grama slaninice.
Priprema: Na malo masti preprižiti luk, beli luk i slaninicu. Dodati opran ječam (najbolje je da ječam potopite noć pre kuvanja u malo vode) i naliti vodu pa kuvati oko pola sata. Dodati sitno seckanu blitvu ili spanać ili koprivu i začine (so, biber, suvu začinsku papriku). Kuvati još 15 minuta. Poslužiti sa kažikom pavlake.
Salata sa ječmom
Potrebno je: 200 grama kuvanog ječma, malo feta sira, jedan pileći file; 3 čeri paradajza, malo crvene paprike, malo narendanog kupusa, so i biber, maslinovo ulje.
Priprema: Povrće operite i isecite.Pileći file skuvajte ili ispržite pa zatim isecite na kockice. Izmešajte povrće, meso, sir i ječam. Dodajte začine i promešajte. Jedite kao obrok.
Desert sa ječmom
Potrebno je: kuvani ječam, malo meda, orasi, cimet
Priprema: Skuvajte ječam pa mu dodajte med, mlevene orahe i cimet. Služite kao desert ili kao doručak.
(Stil.kurir.rs)