španski specijalitet

PAELJA SA BATAKOM I KARABATKOM: Ukusniji ručak od ovog nema! (RECEPT)

Paelja, klasično špansko jelo koje se u originalu najčešće sprema sa kombinacijom mesa i morskih plodova. U mojoj pojednostavljenoj verziji je samo sa piletinom… Jednostavan letnji ručak…

Recepti
Autor:
PAELJA SA BATAKOM I KARABATKOM: Ukusniji ručak od ovog nema! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Paelja se može spremati i samo sa školjkama ili sa piletinom.

Sastojci:

  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 3 bataka sa karabatakom
  • so i biber
  • 1 glavica crnog luka, krupno sečen
  • 100 g graška (koristila sam ga umesto skuvanog belog pasulja)
  • 200 g zelene boranije (koristi se pljosnata zelena boranija)
  • 1/2 crvene paprike, krupno sečenee
  • 2 čena belog luka, sitno sečen
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 veliki zreli paradajz (oljušten pa izrendan na krupno)
  • 100 ml paradajz soka
  • 1 litar vruće pileće bistre supe
  • 300 g pirinča okruglog zrna
  • nekoliko listićaa šafrana ili kaašičica kurkume (ovo koriste samo za bojenje, količina ne utiče na ukus)
  • limun za serviranje

Priprema:

Batake i karabatake posolite i pobiberite. Na dobro zagrejanom maslinovom ulju ispržite batake i karabatake da porumene sa svih strana. Sklonite ih iz tiganja pa dodajte luk, papriku, grašak i boraniju zajedno sa grančicom ruzmarina. Mešajte i pržite nekoliko minuta da sve blago omekša a zatim dodajte rendani paradajz, sok od paradajza i supu. Sve promešajte i pustite da provri. Kada provri, izvadite ruzmarin a dodajte pirinač i dobro izmešajte da se sjedini.

U međuvremenu skinite meso sa kostiju ukoliko želite, pa ubacite meso u tepsiju. Kuvajte na nižoj temperaturi dok se pirinač ne skuva s tim što ćete s vremena na vreme mešati i paziti da ne zagori. Kada je pirinač skuvan, sklonite paelju sa vatre i pokrijte aluminjumskom folijom ili poklopcem da odstoji 10-ak minuta, kako bi pirinaač upio preostale sokove.

Poslužite vruće!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs